Poliser skyller på varandra

Chefen för polisens Nationella insatsstyrka, Bertil Olofsson, gick idag till hårt angrepp mot Göteborgspolisen. Anledningen är att flera befäl vid göteborgspolisen pekat ut Olofsson som högst ansvarig för händelserna vid Schillerska gymnasiet under EU-toppmötet i somras då 78 ungdomar blev liggande på marken under en timmes tid.
Flera befäl i Göteborg har pekat ut chefen för polisens nationella insatsstyrka som högst ansvarig för händelserna vid Schillerska gymnasiet. 78 ungdomar tvingades då ligga på marken i en timma. – Det är fel. Det var inte vi som hade ansvaret för den saken. Det fanns utpekade befäl som hanterade den delen. Jag tycker att det är en orättfärdig skuldförskjutning i den här frågan och det ogillar jag, säger Bertil Olofsson När Ekots reporter inte har bandspelaren igång, är Bertil Olofsson än mer rakt på sak. Då pratar han om individer i polisledningen som försöker undandra sig ansvar genom att skylla på honom. I förra veckan kunde Ekot och Radio Göteborg avslöja att kommenderingschefen Håkan Jaldung i den hittills hemliga förundersökningen pekar ut Bertil Olofsson som insatschef för Schillerska. Nu säger Olofsson att toppmötet i Göteborg var första gången som han och hans styrka togs emot av en myndighet, som sen inte vill ta ansvar för sina egna handlingar. – Vad jag menar är att de som var utsedda som befäl på platsen på utsidan av skolan, får ta ansvar för de beslut som de fattat, de får ta ansvar för sitt agerande, säger Bertil Olofsson. Göteborgspoliserna ute på skolgården har också tagit på sig ansvaret för just det beslutet. I en intervju för Ekot och Radio Göteborg förklarade de det med att de fått veta att ungdomarna inte var skyddsvisterade. Det var insatsstyrkan som gav det beskedet, men den saken vill Bertil Olofsson inte kommentera: – Exakt hur den dialogen har skett det vet inte jag, säger Bertil Olofsson I efterhand säger Bertil Olofsson, att som han ser det fanns det ingen som helst anledning att låta ungdomarna ligga där ute. Han betvivlar inte heller deras berättelser om hur det gått till, glåpord och annat, men på band säger han bara: – Man kan ha en känslomässig aspekt på det här och en professionell aspekt och den professionella aspekten är att jag kan inte utifrån det jag vet göra en bedömning av hur det här befälet uppfattade situationen, säger Bertil Olofsson.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Nina Odermalm-Schei, reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".