Orädda björnar lockar turister

Ett par ovanligt orädda björnar har förvandlat den lilla byn Skarda i södra Lappland till en vallfartsort. Många söker sig till byn för att få se björnarna, som i vår och sommar har synts dagligen i byn.

– Det har varit mycket trafik, nästan som bilkaravaner som har krupit fram här, berättar Barbro Gustafsson som bor i Skarda.

Så folk har varit mer närgångna än björnarna?

– Ja, i vissa fall.

Naturen i Skarda är fantastiskt rik och det finns gott om andra vilda djur, att titta på, förutom björnarna, berättar Barbro Gustafsson, en av de nio bofasta i byn.

Ungdomligt nyfikna
Från hennes farstukvist är det en fantastisk utsikt med kvällsolen som lyser över åkrar och ängar neremot skogen, där björnarna synts till emellanåt, till exempel den dagen som hon och barnbarnet skulle sätta potatis.

– Vi skulle göra ett litet potatisland nedanför den där röda ladan och när vi kom runt laduhörnet såg vi björnarna på nästa backe. Det verkar som om de hade kommit från bäcken där de hade druckit eller badat och halvlåg bland maskrosorna.

De bägge björnarna kom i våras i sällskap med sin mamma men hon har lämnat dem nu och de har förmodligen inte riktigt lärt sig att vara vaksamma själva, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

– Unga individer har kanske inte lärt sig att människor är potentiellt farliga. Sedan kan det det bero på att det under vissa perioder är svårare att hitta mat.

Håll avståndet
Men vad det än är som lockat de bägge björnarna att uppehålla sig så länge i byn så talar ändå allt för att de snart ger sig av, säger Björn Jonsson. Men fram till dess så är det bäst att betrakta nallarna på lite lagom avstånd.

– Det är frågan om att ha respekt för dem. När man ser dem ska man naturligtvis inte springa dit utan man ska hålla sig på behörigt avstånd.

Och Barbro Gustafsson som tycker mycket om att vara i skogen är inte orolig för framtiden.

– Är de så fredliga som de är nu får de väl vara här.

AnnaLena Forsberg, Umeå
annalena.forsberg@sr.se