Turkiet besviket på EU efter statskuppsförsöket

1:54 min

I dag avslutades EU:s utrikesministermöte i Bratislava där Turkiet också deltagit. Relationerna är spända och har blivit allt mer låsta eftersom varken EU eller Turkiet vill ge upp sina positioner för att kunna lösa den pågående flykting- och migrantkrisen.

Den turkiske EU-ministern Ömer Cilic uttryckte sin besvikelse mot EU:s länder som han ansåg inte varit tillräckligt kritiska i sina fördömanden mot militärkuppsförsöket i Turkiet tidigare i sommar.

– Under mötet var jag tydlig med att vår regering och det turkiska folket känt sig besvikna, sade den turkiske EU-ministern Ömer Cilic efter sitt möte med EU:s utrikesministrar.

Sedan radade han upp punkt efter punkt där Turkiet inte skulle ge upp sina positioner med alltifrån ändring av sina terrorlagar till att fortsatt kräva mer pengar från EU till den turkiska staten.

EU har å sin sida sagt att de beslutade stödmiljarderna för att få en lösning på flykting- och migrantkrisen aldrig kommer att betalas direkt till Turkiets statskassa och att Turkiet måste ha biometriska pass med uppgifter om t.ex. fingeravtryck om turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltog inte vid mötet i Bratislava med hänvisning till en halsinfektion.

Relationerna mellan Sverige och Turkiet har ju varit spända sedan hennes inlägg på mikrobloggen Twitter för några veckor sedan då hon retade upp turkiska makthavare genom att skriva att det "turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 måste ändras".

Meningen fick både positiv och hård kritik men flera ansåg att inlägget var fel eftersom det inte finns något specifikt beslut i Turkiet att sex med barn ska tillåtas. Det ansågs nämligen inte finnas något juridiskt beslut att Turkiet ska tillåta sex med barn även om landets författningsdomstol rivit upp en lagparagraf som förbjuder sexuellt umgänge med barn mellan 12 och 15.

– Sverige är vår vän. Det är viktigt att tala direkt med varandra och inte om varandra via medier, uttalandet byggde inte på fakta, förklarade Turkiets EU-minister Ömer Cilik på min fråga om relationen med Sverige och Sveriges utrikesminister Margot Wallström i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista