Lövin om att Kina och USA antar klimatavtalet: Viktig signal

1:32 min

Isabella Lövin, klimat- och utvecklingsminister, välkomnar att Kina och USA har ratificerat Parisavtalet.

– Det här är en mycket viktig signal att man går fram så här tidigt, och att Kina och USA tillsammans visar ledarskap. Hittills har ju bara länder som motsvarar en procent av utsläppen ratificerat avtalet, och med det här är vi nästan uppe i 40 procent, så det är ett oerhört stort steg mot att det ska träda i kraft, säger Isabella Lövin.

EU-länderna, däribland Sverige, har ännu inte ratificerat, alltså slutgiltigt godkänt, avtalet. Isabella Lövin hoppas att USA och Kina nu skickar en signal om att snabba på den processen.

Det handlar om den största omvandlingen som den moderna ekonomin någonsin har stått inför. Då är även bara sex månaders tidsförlust en lång tid, tycker miljöprofessorn Johan Rockström, som ändå är positiv.

– Kommer de då att leva upp till det här, ja, det återstår att se. Det är en utmaning. Skälet till att det finns möjlighet att vara optimistisk nu, beror ju på att vi ser så mycket teknologi och lösningar som är ekonomiskt konkurrenskraftiga från olja och kol till vind och sol, och det här är ett tecken på att vi kan röra oss i rätt riktning snabbt.

Den snabba utvecklingen kan påverka beslutsfattare, menar Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på handelshögskolan i Göteborg,

– Det har varit en väldigt dramatisk och snabb utveckling, särskilt för förnybar energi. Det gör att beslutsfattare kanske ser att om man är snabbt ute, så kan det till och med bli ett område för affärsutveckling och framtida exportintäkter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista