Split Påve Franciskus Moder Teresa
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/Indarnil Mukherjee

Moder Teresa helgonförklarades inför 100 000 åskådare

1:59 min

Hon fick Nobels fredspris och ägnade sitt liv att hjälpa de fattiga i Indien. I dag förklarade påve Franciskus den världsberömda nunnan officiellt som helgon. Även om hennes metoder var omstridda.

Påve Fransiskus håller på att sätta rekord i antal helgonförklaringar; fler än 800 nya helgon de senaste tre åren. Den aktuella kanoniseringen räknas som höjdpunkten, helgonförklaringen av Moder Teresa, nästan 20 år efter hennes död.

Inför 100 000 åskådare på Sankt Petersplatsen i Vatikansstaten har påve Fransiskus helgonförklarat nunnan Moder Teresa, som ägnade sitt liv åt att hjälpa fattiga i Calcutta i Indien. Det var den viktigaste helgonförklaringen detta år, som påven har förklarat som "barmhärtighetens år".

Efter noggrann överläggning och många böner för gudomlig vägledning, så har vi beslutat att uppta Sankta Teresa av Calcutta bland helgonen, förklarade påve Franciskus i sin kanonisering.

Men sanningen är att Moder Teresa fick ett snabbspår till helgonförklaringen, när hon redan året efter sin död 1997, fick ett mirakel tillskrivet sig, och saligförklarades 2003. Normalt brukar den processen ta minst fem år att inleda, och kanske generationer att slutföra.

Till en kostnad av fem miljoner kronor per helgon, enligt Vatikanen. När det andra miraklet konstaterades – vilket krävs för att bli helgon – så var Fransiskus ivrig att helgonförklara den lilla nunnan Teresa, för att kröna sitt utlysta "barmhärtighetens år".

Det sägs att Moder Teresas helgonprocess bara kostade en miljon kronor. Men hon var den senaste i raden av fler än 800 helgon som kanoniserats av Franciskus de senaste tre åren.

Men att just hon skulle bli helgon, stämmer med påvens nya styre av katolska kyrkan, där de fattiga kommer främst. Under ceremonin fick hemlösa inta VIP-platserna, och bjöds sedan på pizza. I en anda av det nya helgonet.

Moder Teresa föddes 1910 av albanska föräldrar i nuvarande Makedonien, men blev katolik i en irländsk nunneorden, där hon tog sig namnet Teresa. 1929 reste hon till Indien, och startade sin hjälpverksamhet i Calcuttas slum. 1979 fick hon Nobels fredspris. Och dog 1997, 87 år gammal.

Men om många beundrar den milda bilden, av den lilla nunnan i slummen, så finns det många kritiker också.

Att Moder Teresa till exempel medvetet lät människor lida, för att de skulle förstå Guds storhet, och omvände patienter på dödsbädden. Hon var också en hårdnackad motståndare till preventivmedel och aborter.

Moder Teresa hann starta fler än 600 hjälpverksamheter runt hela världen, och pengar strömmade in till hennes stiftelse. Ändå vittnar andra läkare och frivilliga om bristande resurser, dålig hygien och brist på mat, och en undermålig vård.

Men av de två bilderna av Moder Teresa, så väljer påven den ljusa - att hon var ett helgon. 

Nu är hon officiellt Sankta Teresa av Calcutta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista