Ericsson varslade 3 500

Telekombolaget Ericsson varslade på fredagen 3 500 anställda i Stockholms län om uppsägning. Där ingår de 600 anställda som varslades vid företagets anläggningar i Kista och Nynäshamn i förra veckan.
Ett par veckor efter Ericssons kvartalsrapport, som visade en förlust för företaget dittills på drygt 5 miljarder kronor, kommer nu varslen som en bekräftelse på vad Ericssons ledning sade då, nämligen att antalet anställda ska minskas, radikalt. De anställda ska vara 20 000 färre i slutet av nästa år, och 2004 ska Ericsson ha 65 000 anställda, jämfört med 109 000 när det var som mest, år 2000. Tjugo miljarder kronor har redan sparats in, 10 miljarder ytterligare kommer i år. Tiotusen Ericssonanställda ska bort i år varav hälften i Sverige. Av de totalt 3 500 varslade i Stockholms län ingår alltså de 600 anställda som varslades i förra veckan vid företagets anläggningar i Kista och Nynäshamn. De resterande 2 900 anställda som nu varslats om uppsägning jobbar i Kista, Älsvjö och vid Telefonplan i Stockholm. Omkring 1 100 jobbar med utveckling av Ericssons produkter och därmed är en stor del av de som kommer att få gå ingenjörer. Varslen slår brett, inget område skonas, förutom sådant som har med framtida satsningar att göra, som till exempel nästa generations mobiltelefoner, 3G.
Tommy Fredriksson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista