Högerpopulistiska AfD ser ut att gå om Merkels CDU

14 min

En vallokalsundersökning tyder på att högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, med en knapp marginal går om förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern.

Enligt vallokalsundersökningen som publiceras av tv-kanalen ZDF får CDU 20 procent och blir därmed tredje största parti i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament efter högerpopulistiska AFD som får 21,5 procent. 

Sveriges Radios korrespndent Daniela Marquardt är på plats på Alternativ för Tysklands valvaka.

– Här steg jublet högt upp i skyarna när de första siffrorna kom som visar att AfD ser ut att bli näst största parti i det här delstatsparlamentet. Det betyder att de alltså går om Kristdemokraterna, CDU. Vilket innebär ett svårt bakslag för partiet men också för henne personligen. För att det här valet har handlat väldigt mycket om Merkel och hennes politik och det är flyktingfrågan som har stått i centrum, säger Daniela Marquardt. 

Största parti är CDU:s koalitionspartner, både i delstaten och på nationell nivå, socialdemokratiska SPD som får 30 procent.

Den styrande koalitionen tappar gemensamt 8,6 procent, om vallokalsundersökningens siffror står sig i det slutliga valresultatet.

Men framgången för AfD var inte oväntat menar Tobias etzold, statsvetare baserad i Berlin. 

– Prognoser har lutat åt den här riktningen. Men det är så att en trend fortsätter som började här i fjol. 

Hur påverkar det den tyska politiken?

– De etablerade känner mycket mer tryck från högersidan. I flyktingpolitiken till exempel. Kanske måste de anpassa sig eller känner att de måste göra det för de fruktar ju naturligtvis att de kommer att tappa ännu fler väljare, säger han. 

Enligt Sveriges Radios Daniela Marquardt är situationen svårare för Merkel nu efter den här starka missnöjesyttringen och eftersom så stor fokus ligger på flyktingfrågan. Samtidigt som Merkel ska hantera utmaningen att hitta en gemensam lösning i Europa.

– Hon är redan mycket motarbetet, flera av länderna motsätter sig aktivt hennes flyktingpolitik. Det här gör det svårare, men samtidigt är situationen förändrar här. Det låter ibland i debatten som att det  väller in flyktingar men så ser det inte alls ut i dag.

Daniela Marquardt betonar att det kommer betydligt färre flyktingar och asylsökande till Tyskland och hela Europa på grund av överenskommelsen med Turkiet och inte minst för att den så kallade Balkanrutten är stängd.

– Samtidigt pågår ett intensivt arbete i Tyskland, man läsa att många flyktingförläggningar nu står tomma. Människor har flyttat ut i kommunerna och barnen har börjat skola. Men det hör man väldigt lite om. Man målar i stället upp bilden av en invasion, säger Daniela Marquardt.

– Det gäller att se nyanserat på det som händer och det är väl det som är utmaningen för de etablerade partierna nu, som istället försöker gå i AfD:s fotspår och prata säkerhet och högre krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista