Bild tagen från baksätet på en bil, framåt. Bakifrån syns chaufför och passagerare i bilens framsäten.
Hoppas på bättre koll på trafiklärare med nytt myndighetssamarbete. Foto: Bertil Ericson / TT

Dömda trafiklärare ska stoppas

Berit Johansson: Man måste kunna få information
1:34 min

Samarbete mellan Polisen och Transportstyrelsen kan leda till att trafiklärare stängs av om de har dömts för sexbrott eller trafikbrott.

Transportstyrelsen lovar nu bättre kontroll av trafiklärare som döms för brott.

För snart ett år sedan kunde P1-programmet Kaliber avslöja brister i myndighetens kontrollsystem, som inneburit att trafiklärare som dömts för till exempel sexbrott eller allvarliga trafikbrott kunnat jobba vidare som vanligt.

Nu inleds ett samarbete med polisen för att komma till rätta med problemet, berättar chefen för Transportstyrelsens tillsynssektion, Björn Strandh. 

– Transportstyrelsen har nu försett polisen med uppgifter om vilka personer som är godkända trafiklärare i landet. Polisen kommer sedan att göra slagningar och i de fall som någon trafiklärare är lagförd för brott så kommer Transportstyrelsen att få kännedom om vilket brott det avser, säger Björn Strandh, chef för Transportstyrelsens tillsynssektion.

Kalibers granskning förra hösten visade att det de senaste åren förekommit flera exempel på trafiklärare som dömts för både trafikbrott och sexbrott, utan att Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, fått information om domarna.

Under året som gått har Transportstyrelsen jobbat för hitta en lösning på problemet, och den stavas alltså samarbete med polisen. Att det inte gjorts tidigare beror enligt Björn Strandh på att det funnits frågetecken, kring bland annat sekretesslagstiftningen och personuppgiftslagen, som behövt klaras ut först.

– Nu har vi hittat den här lösningen och vi kommer nu att få underlag av polisen under hösten, säger Björn Strandh.

Lösningen innebär alltså att Transportstyrelsen ska få information från polisen om eventuella domar mot trafiklärare och därmed underlag att stänga av trafiklärare som på grund av sin brottslighet är olämpliga för yrket.

Det här välkomnas av Sveriges trafikskolors riksförbund. Förbundsordförande Berit Johansson menar att en bättre kontroll av landets trafiklärare är viktig både för elevernas trygghet och branschens trovärdighet.

– Jag tycker att det är bra att man tar det här initiativet. Man måste kunna få information mellan myndigheter, det samarbetet måste ske på ett bra sätt, säger Berit Johansson.

Transportstyrelsen jobbar nu också vidare med att få på plats ett mer permanent och automatiserat kontrollsystem, säger chefen för tillsynssektionen Björn Strandh.

– Vi har en pågående dialog med polisen om hur vi ska kunna få en regelbundenhet och digital hantering av detta. Någon form av automatisering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".