Australiens premiärminister Malcolm Turnbull skakar hand med Storbritanniens motsvarighet, Theresa May.
Ett frihandelsavtal med Australien skulle kunna innebära billigare livsmedel och råvaror för Storbritannien. Foto: Justin Tallis, Aly Song/AP/TT.

Australien lovar Storbritannien snabbt frihandelsavtal vid EU-utträde

Avtal med Australien vore en språngbräda in i Asien
1:27 min

Ett toppmöte mellan ledarna för världens starkaste länder pågår i Hangzhou i Kina just nu. Storbritanniens premiärminister Theresa May har i dag på morgonen fått löften om ett snabbt frihandelsavtal om landet lämnar EU.

– Protektionism är inte en stege för att få oss ut ur den fälla av låg tillväxt vi befinner oss i. Det är en spade som gräver hålet djupare och gör problemet större, sa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i dag på morgonen efter en rad enskilda möten mellan andra världsledare på G20:s toppmöte i Hangshou i Kina.

Grundtonen är i mötet den låga tillväxten i världen, osäker efterfrågan, famlande marknader och en handel och investeringar som inte alls hämtat sig efter finanskrisen som slog till för åtta år sedan.

En konkret åtgärd kunde Malcolm Turnbull själv presentera efter ett möte med Storbritanniens Theresa May. Australien blev det första land som utlovade ett eget frihandelsavtal med Storbritannien om landet skulle lämna EU. Och han lovade att avtalet skulle vara klart under Mays period som premiärminister: 2,5 år.

– Våra handelsexperter arbetar redan med sådana avtal, sa Turnbull.

Ett frihandelsavtal med Australien skulle kunna innebära billigare livsmedel och råvaror för Storbritannien. Men Australien är också en språngbräda vidare in i Asien för brittisk export.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".