Göran Hägglund i Almedalen.

Kd uppmanar centern att överge energiuppgörelse

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vill tvinga centerpartiet att överge energiuppgörelsen med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Hägglund säger att det inte är möjligt att bilda en gemensam regering om de fyra borgerliga inte kan komma överens om energipolitiken.

– En ny regering kan inte bygga på partier som har korsvisa uppgörelser med oppositionen, utan en ny regering formulerar sin egen politik och det tycker jag den ska göra även på energipolitikens område, säger Göran Hägglund.

Ser du det som ett hinder att centern har den här uppgörelsen?

– Jag tror att efter valnatten så kommer vi att stå tillsammans fyra partier och ha en gemensam uppgörelse omkring energipolitiken. Det går naturligtvis inte att enstaka partier har uppgörelser korsvis med oppositionen.

Uppmanar centern att bryta uppgörelse
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund kan alltså inte acceptera att centerpartiet behåller energiuppgörelsen med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Kristdemokraterna har pressat på för att få centern att överge samarbetet om avveckling av kärnkraften. Men hittills utan resultat.

Nu går Göran Hägglund ytterligare ett steg. Vid sitt tal i Almedalen på söndagskvällen betonade han vikten av enighet om energipolitiken.

Ny uppgörelse till våren
Till våren hoppas Göran Hägglund ha en borgerlig energiuppgörelse, men centern är avvisande och Göran Hägglund står för en helt annan syn på kärnkraften. Han kan till och med tänka sig en utbyggnad.

– Jag kan inte se att den frågan kommer att vara aktuell i närtid, men jag tycker inte att man ska säga benhårt att det aldrig någonsin kommer att ske för vi behöver energi och vi behöver säker energi och billig energi i det här landet för att kunna förse vår basindustri med det som behövs för att kunna säkra jobben, säger han.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".