Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sten Heckscher presenterar utredning om Macchiarinis tid på KI
Sten Heckscher presenterar utredning om Macchiarinis tid på KI Foto: TT

Hård kritik mot Karolinska institutet: Stor nonchalans

Leijonborg tror att brister kan vara generella
1:07 min

Juristen Sten Heckschers utredning är mycket hård i sin kritik mot hur Karolinska institutet följt rådande regler.

– Förstår man inte att regler finns för att se till att allt går rätt till och garanterar rättssäkerheten? frågar han sig under förmiddagens presskonferens.

Sten Heckscher, som tidigare varit både rikspolischef och näringsminister, har tillsammans med tre andra medarbete utrett Karolinska institutets ansvar i Macchiarini-affären.

– Genomgående för den här processen är en stor nonchalans på KI för vilka regler och bestämmelser som finns, säger Sten Heckscher.

När utredningen under måndagen offentliggjordes framkom massiv kritik mot hur KI agerat under Macchiarinis anställning.

– Hade man gjort en ordentlig utvärdering hade han knappast fått en förlängd anställning 2013, säger Sten Heckscher.

Han kritiserar även att det saknas dokumentationen kring Macchiarinis forskning.

– Det är ingen struntfråga och har varit uppenbart slarvigt, säger Heckscher. 

Utredningen slår också fast att rekryteringen av Macchiarini gjordes under olämpliga former. Det fanns tillräckligt mycket kritik mot honom sedan tidigare för att varningsflagg skulle ha hissats.

Efter att KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg fick ta del av rapporten i slutet av förra veckan valde han att avgå – ett beslut som Sten Heckscher är mycket kritisk till:

– Det är olyckligt för KI och nära oansvarigt. Han borde ha stannat och jobbat för att återupprätta förtroendet för KI, säger Heckscher och utvecklar sitt resonemang kring att avgång inte är rätt väg.

I stället vill han att de som får kritik stannar eftersom de nu är insatta i problembilden.

Senare under måndagen var det dags för ny presskonferens där Lars Leijonborg tillsammans med KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright kommenterade utredningen.

– Vi är djupt bedrövade att misstag på KI har inneburit lidande och död, säger Lars Leijonborg.

Han passade också på att tacka SVT:s dokumentärfilmare Bosse Lindquist för att han uppmärksammade bristerna på KI. Utan Bosse Lindquist skulle inte historien ha uppmärksammats, enligt Lars Leijonborg.

Han kommenterade också sin avgång på samma sätt som i fredags, att KI behöver ett nytt ledarskap för att påbörja det omfattande förändringsarbete som nu krävs.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, har också tagit del av utredningen.

– Sammanfattningsvis kan man säga att det är en skandal som skett. Det är fruktansvärt och har lett till att människor farit illa på grund av bristen på att följa gällande regelverk, säger hon.

Relaterat

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".