En lastbil har förstörts i en explosion i staden Tartus.
Tidigt måndag morgon exploderade fem olika bomber runtom i Syrien. Foto: SANA/AFP/TT.

Många döda i bombattacker i Syrien

Inga uppgifter om ifall attackerna var koordinerade
1:10 min

Minst 48 har dödats och fler än 40 har skadats i flera bombattacker runtom i Syrien. Minst fem bombattacker har utförts i olika områden som ligger under regeringsstyrkor och kurdiska självförsvarsstyrkor.

Tidigt måndag morgon exploderade fem olika bomber runtom i Syrien, från Tartus i väst till Hasaka i öst.

De blodigaste bombattackerna utfördes i utkanten av kuststaden Tartus, ett av Assadregeringens starkaste fästen, där minst 35 civila uppges ha dödats och över 40 skadats.

Den statliga syriska kanalen SANA rapporterar att två bomber exploderade i utkanten av Tartus – en bilbomb som sedan följdes av en självmordsbombare - när människor i närheten tog sig till platsen för att hjälpa till.

SANA rapporterar även om en bomb i staden Hasaka som är under de kurdiska självförsvarsstyrkorna YPG:s kontroll. Uppgifter om antalet döda och skadade varierar. SANA uppger att fem civila har dödats och flera skadats efter att en självmordsbombare detonerat en bomb på motorcykel. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en dödats och 15 skadats, samtliga från kurdiska säkerhetsstyrkor i staden.

Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig bombattacken i Hasaka. Tidigare i år tog IS på sig tvillingbomber i städerna Tartus och Jableh längs kusten i nordväst som dödade över 160 personer. Hittills har ingen tagit på sig attackerna i de övriga städerna.

I staden Homs uppger guvernören att en bilbomb detonerats i utkanten av statsdelen Bab Tadmur. Två civila uppges ha dödats och flera är skadade.

Även i staden Saboura, belägen längs med motorvägen mellan Damaskus och Beirut, har en person dödats och flera skadats efter att en bomb exploderat, enligt SANA.

Det finns olika uppgifter om antalet döda och skadade. Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som är baserat i Storbritannien och följer kriget i Syrien, uppger att närmare 50 personer dödats.

Attackerna ägde alla rum mellan klockan åtta och nio lokal tid på måndagsmorgonen, men det finns ännu inga uppgifter om huruvida attackerna varit koordinerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".