Jean-Claude Juncker och Kinas president Xi Jinping i en omfamning på G20-mötet.
Omfamningen till trots är relationen mellan Juncker och Kinas president inte direkt varm. Foto: Ng Han Guan/AP/TT.

Krig om dumpade stålpriser överskuggar G20-möte

Kina säljer sin överproduktion av stål till andra länder
1:42 min

G20-mötet mellan ledarna för världens tjugo starkaste länder skuggas av en handelskonflikt mellan värdlandet Kina och en rad andra länder. Kina anklagas för att dumpa priset på stål och därmed skada andra länders stålindustri.

– Det är avgörande att kineserna går med på att skapa en mekanism för att övervaka överkapacitet inom stålsektorn och dess orsaker, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens i Hangzhou.

Under dagen har bland andra Japans premiärminister Shinzo Abe fört fram samma kritik under G20-mötet: Kina har en överproduktion på stål, säljer överskottet till andra länder och skadar därmed de ländernas inhemska stålproduktion.

Landets stålindustri står i dag för hälften av världens stålproduktion.
Stålproduktionen har fördubblats sedan den ekonomiska krisen inleddes för åtta år sedan.

Kina satsade på att bromsa krisen med jättelika byggnadsprojekt och öppnade mängder av nya produktionsanläggningar, bland annat stål. Men nu har byggtakten bromsats av, den inhemska efterfrågan på stål har minskat och överproduktionen säljs istället utomlands. Till kraftiga underpriser, om man får tro kritikerna.

Krisen för den europeiska stålindustrin är så stor att EU-ordföranden Juncker hotar med motåtgärder om inte Kina gör något åt sin överproduktion och prissättning.

– Det blir avgörande när EU-kommissionen utvärderar hur Kina ska behandlas i våra undersökningar om prisdumpning och statssubventioner, säger Jean-Claude Juncker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".