Lågvatten på öland
Foto: P4 Gotland

Långt till normala vattennivåer

"Krävs betydande nederbörd"
1:13 min

Grundvattennivåerna i landet börjar nu normaliseras för årstiden, men det gäller inte sydöstra Sverige. Det enligt Sveriges Geologiska Undersöknings mätningar för augusti som nu är klara.

– På det stora hela så återstår problemet med låga grundvattennivåer i stora delar av den sydöstra delen av landet, säger Bo Thunholm grundvattengeolog på SGU.

I mars i år uppmättes de lägsta grundvattennivåerna i sydöstra Sverige sedan SGU startade sina regelbundna mätningar i slutet av 1960-talet.

Den torra våren och sommaren har inte fyllt på vattendepåerna. Detta samtidigt som det är naturligt att de krymper ytterligare under den tid på året då växtligheten bidrar till att minska grundvattennivåerna ytterligare.

Men trots de låga nivåerna har i dag de flesta kommunala vattentäkter kapacitet att klara vattenförsörjningen även vid låga nivåer medan det kan orsaka problem för den med egenborrad brunn.

Öland och Gotland är hårdast drabbade av det låga grundvattnet. Till Öland har man fått transportera vatten från fastlandet och på Gotland råder bevattningsförbud på stora delar av ön. 

Och det kan ta tid innan grundvattennivåerna är återställda, trots att hösten är i antågande, menar Bo Thunholm.

 – Om vi tänker den grundvattensituation som vi har exempelvis på Öland och Gotland, där vi har väldigt stora underskott, så där krävs betydande nederbördsmängder.

– Och där krävs det sannolikt att det måste komma betydande nederbördsmängder under större delen av den kommande vintern för att vi ska få se en återgång till normala nivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".