Svensk aktivist släppes

En av de svenska aktivister som greps av israelisk militär i Betlehem i torsdags släpptes på fredagen, efter att ha hållits kvar av militären i sju timmar under natten. Det var en grupp aktivister i en pro-palestinsk internationell solidaritetsrörelse som greps när de hade lämnat vad de säger var matpaket till de instängda palestinierna i Födelsekyrkan i Betlehem.
Aktivisten, Ida Fastén, berättar så här om hur hon släpptes fri av den israeliska militären natten till fredagen, från en militärjeep på en plats hon inte kände till: – Det var två soldater; den ene gav mig en lapp där det stod en adress jag skulle gå till, och så skrek den andre ''kom aldrig tillbaka till Israel igen!'' ''Ok'', sade jag, och så drämde han till mig med ett knytnävslag över ansiktet och så skrek han igen ''hörde du det, kom aldrig tillbaka till Israel igen!'' Jag svarade ''ja, jag hörde dig'', och så hoppade de in i bilen snabbt och körde iväg, berättade Ida Fastén på eftermiddagen. Klockan var ungefär två på natten och militären hade släppt av Ida Fastén i en tom och becksvart bosättning, men med hjälp av en motorväg hon fick syn på när hon klättrat upp på en kulle kunde hon ta sig fram till en palestinsk by där hon fick hjälp att ringa efter en taxi. Lappen med den adress hon fick av de israeliska militärerna gick till inrikesministeriet men Ida Fastén valde att inte infinna sig där på morgonen. De andra i gruppen däremot finns där nu för förhör, och så länge utredningen pågår får de inte kontakta sina advokater enligt information till det svenska utrikesdepartementet. Skälet till att aktivisterna har gripits är att de inte har åtlytt militär order och att de har tagit sig in på otillåtet område, enligt informationen till UD. Fastén tror att risken nu är stor att hon och de andra utvisas. Några andra i samma internationella stödgrupp för palestinierna tog sig in i Födelsekyrkan, däribland två svenskar. I kyrkan befinner sig sedan en månad tillbaka ett 100-tal palestinier, både civila och militanta, och bevakas av israelisk militär utanför. Israel anser att de beväpnade männen därinne är terrorister som ska ge upp och ställas inför rätta.
Maria Sjöqvist, utrikesreporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".