En afghansk soldat inspekterar platsen för självmordsattack i Kabul nära Afghanistans försvarsdepartementet.
En afghansk soldat inspekterar platsen för självmordsattack i Kabul nära Afghanistans försvarsdepartementet. Foto: Rahmat Gul/TT

Dubbla självmordsdåd i Kabul

Båda bomberna smällde där mycket folk rör sig
1:02 min

I Afghanistans huvudstad Kabul har minst 24 människor dödats och närmare 100 skadats i två självmordsdåd, uppger myndigheter.

De två attackerna utfördes i närheten av försvarsdepartementet och en marknad i centrala Kabul där mycket folk rör sig.

Enligt vittnen utlöste först en självmordsbombare sin sprängladdning, och när polis och civila i närheten strömmat till för att hjälpa de skadade smällde det igen.

Talibanerna säger sig ligga bakom dåden, som kommer mindre än två veckor efter attacken på stadens amerikanska universitet, där beväpnade män dödade 13 personer.

President Ashraf Ghani har gått ut och fördömt attackerna. För honom och den afghanska regeringen framstår det nu som än viktigare att noga förbereda den konferens i Bryssel om en månad, där de förväntas be utländska donatorer att fortsätta bistå de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Dagens attacker är de dödligaste i Kabul sedan 80 personer dödades under en demonstration den 23 juli, i ett dåd som terrorrörelsen IS sa sig ligga bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".