Ryska rockeliten till Tjetjenien

Också i Tjetjenien ska det bli rockkonsert med politiska förtecken. Frågan är om det är ett ryskt propaganadatrick eller en konsert för freden? Den ryske rockstjärnan Sergej Galanin ställer i alla fall upp.

I sitt långa småkrulliga hår och mörka solglasögon ska Sergej Galanin på tisdag äntra en scen i den tjetjenska staden Gudermes, Grozny är helt enkelt för sönderskjutet.

Han säger att vi alla tillsammans måste sjunga en sång som gör livet starkare.

Rocknoblessen på besök
Den blonda sångerskan Juta har skrivit en ny sång, ”Ge freden en chans”

Som en nyfödd fågel ur askan ska hoppet om fred lyfta i Tjetjenien när den ryska rocknoblessen kommer på besök och genomför rockfestivalen Phoenix.

I Tjetjenien kämpar rebeller mot myndigheterna. Tiotusentals har dött under två krig sedan 1994 och rebellerna har legat bakom en rad mycket blodiga gisslantaganden.

Skyddad av militär
Nu vill Ryssland att läget i Tjetjenien ska beskrivas som något mer normalt. Konserten har statligt stöd och skyddas av rysk militär och polis

Det var bara för ett drygt år sedan som den tjetjenska presidenten Ahmed Kadyrov sprängdes i luften på en stadiumläktare

Kadyrovs son Ramzan är idag vice premiärminister och kontrollerar en militär styrka som misstänks för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Alexander Kutikov från populära ”Mashina Vremeni” tycker att frågan om mänskliga rättigheter just i Tjetjenien är överdriven. Den frågan drivs av oss journalister. Mänskliga rättigheter är lika viktigt i Sverige som i Tjetjenien.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se