sjukvård
Foto: Erik G Svensson/TT

Mer pengar till elevhälsan

Utbildningsministern: Det här ska öka antalet anställda
2:08 min

Regeringen skjuter till mer pengar till elevhälsan i landets skolor, bland annat som en följd av en ökad arbetsbörda för landets skolkuratorer. En förhoppning från utbildningsminister Gustav Fridolin är att antalet anställda inom elevhälsan ska bli fler

– Det här ska öka antalet anställda i elevhälsan och därmed och därmed också tillgängligheten i elevhälsan för elever och för lärare som behöver jobba med elevhälsan för att kunna nå fram till en elev som har det tufft och därför svårt att klara ett ämne, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Sen början av september är det möjligt för landets skolor att söka sammanlagt 400 miljoner kronor för andra halvåret i år. Ett av syftena med statsstödet är att bland annat anställa fler skolkuratorer vars arbetsbörda har ökat väsentligt under senare år enligt en undersökning som Akademikerförbundet SSR gjorde tidigare i år.

– Skolkuratorer arbetar på fler skolor. Det finns ett önskemål från vårt fackförbund att vi ska ha ansvar för 300 elever. Det tror jag knappast att någon har. För elevernas del betyder det att det blir mindre tillgång till skolkuratorstjänsterna, säger Maria Malmgren som är ordförande i Sveriges Skolkuratorers Förening och arbetar som skolkurator i Nacka utanför Stockholm.

Arbete på flera skolor och med ansvar för fler elever än tidigare, så ser situationen ut för många av landets skolkuratorer i dag. Samtidigt visar siffror från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att antalet skolkuratorer aldrig varit så många i den svenska grund- och gymnasieskolan som nu.

Under de senaste 10 åren har antalet ökat med drygt 20 procent i de kommunala skolorna. Samtidigt som det totala antalet elever under den här perioden legat kvar på ungefär samma antal. Men under dom här 10 åren har det tillkommit nya arbetsområden som kräver mer arbetsinsatser.

– Vi märker absolut av sociala medier och dess konsekvenser, säger Maria Malmgren

Det är inte bara sociala medier som är en av anledningarna till en ökad arbetsbelastning bland landets skolkuratorer. Enligt domstolsverket har antalet vårdnadstvister som inkommit till landets domstolar har dubblerats, från 3 000 fall för 10 år sedan, till över 6 000 förra året. Och där här är något som skolkuratorerna märkt av. 

– Det är tuffare konflikter mellan föräldrar i samband med separationer som påverkar barnen och det får i sin tur betydelse i skolan också, menar Maria Malmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".