Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning.
Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Efter Macchiarini: Universiteten får mer egna pengar

Forskningsministern: Det går inte att gena till framgång
0:50 min

Regeringen vill förstärka högskolornas och universitetens långsiktiga ekonomi genom att öka de direktanslag som inte söks i konkurrens. På så sätt hoppas man undvika fler skandaler som Macchiariniaffären.

– Forskningen måste ha ett långsiktigt perspektiv och det bygger på att vi har starka och ansvarsfulla lärosäten. Det går inte att gena till framgång utan det måste byggas långsiktigt, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning.

Den bristande förvaltningskultur vid Karolinska Institutet som enligt en färsk utredning låg bakom rekryteringen av KI-kirurgen Paolu Macchiarini behöver styras upp och det gäller alla universitet, menar Helene Hellmark Knutsson.

Universiteten och högskolorna ska styras ansvarsfullt och långsiktigt, menar ministern, och i den kommande forskningspropositionen vill hon alltså stärka lärosätenas ekonomiska grundplåt.

– Vi ser ju att de direkta anslagen till universiteten behöver öka för att skapa denna nödvändiga långsiktighet, säger Helene Hellmark Knutsson.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".