EU-förslag om patent väcker heta känslor

Småföretagare slåss mot storföretag när EU i veckan ska besluta om vilka regler som ska gälla för patent på datorprogram. Småföretag och datorprogrammerare som arbetar själva känner sig åsidosatta.

Striden handlar om vilka regler som ska gälla för mjukvara. Motståndarna är främst småföretag och datorprogrammerare som arbetar själva.

Jonas Bosson är en av motståndarna. Han driver it-företag som har utvecklat en sökmotor till internet. Han säger att det nya patentdirektivet som det ser ut idag kommer att leda till att det blir alltför lätt att få nya patent.

Svårt för nya idéer
Bosson fruktar att det kommer att bli svårt att komma med nya idéer utan att ständigt göra intrång på patent som man inte vet om att de finns.

– Man får helt enkelt sluta att vara innovatör. Så fort man bygger nya program och börjar tjäna pengar så kommer de här patenten efter en och det är inte lätt att hålla sig undan från dem för de är så pass breda och omfattande, säger Jonas Bosson.

Jonas Bosson målar upp en mörk framtidsbild där företag ständigt stämmer varandra när de gör intrång i varandras mjukvarupatent. De enda som klarar sig är storföretag med jättelika patentavdelningar och de företag som inte har någon egen utveckling utan bara ägnar sig åt patent och stämningar.

”Motståndarna har missförstått frågan”
Förespråkare för patentdirektivet är främst storföretag. De tycker att de måste kunna ta patent även på mjukvara för att våga satsa på forskning och utveckling. Företagen får stöd av EU-kommissionen och de flesta länders regeringar.

Patentdirektivet har skickats fram och tillbaka mellan olika EU-instanser under våren och ändringar har skett flera gånger. Men om EU-parlamentarikerna inte röstar emot förslaget som ligger i veckan är det klart.

Vad direktivet kommer att innebära i praktiken råder det dock delade meningar om. Förespråkarna hävdar att motståndarna har missförstått frågan och att det inte alls kommer att ske så stora förändringar.

Jonas Bosson å andra sidan tror att patentdirektivet skulle vara dåligt även för storföretagen.

– På kort sikt kan riktigt stora företag och framför allt patentbyråer växa ganska ordentligt med det här direktivet, men på lång sikt kommer vi bara att bli fattiga. Det vi tar ifrån är de innovationer som aldrig blir av på grund av att de här patenten innebär en alldeles för stor risk för att investera i utveckling, säger Jonas Bosson.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se