Rodrigo Duterte. Foto: Roslan Rahman/TT.
Rodrigo Duterte. Foto: Roslan Rahman/TT. Foto: ROSLAN RAHMAN

Duterte backar om "horunge"-uttalande

Svarade på fråga om Obama skulle "läxa upp" honom
1:38 min

Det viktiga toppmötet i Laos idag mellan de Sydostasiatiska länderna inom ASEAN fick en dramatisk start när det förutbestämda mötet mellan Filippinernas president Rodrigo Duterte och den amerikanske presidenten Barack Obama ställdes in. Detta efter att Duterte kallat Obama för en horunge.

Detta är inte första gången som Duterte skapar rubriker för sitt sätt att namnge världens ledare - något som lett till att hans talespersoner gång på gång får gå ut med ursäkter och förklaringar.

President Duterte vill förklara att hans uttalande kom i samband med en pressträff där han uppfattade att en journalist sa att Obama skulle läxa upp Duterte kring utomrättsliga avrättningar. Och han är nu ledsen för uttalandet uppfattats som en personlig attack mot Obama, sa Dutertes talesperson.

Men upprinnelsen till uttalandet var att en journalist ställde frågan om vad Duterte skulle svara ifall Obama tog upp de utomrättsliga avrättningarna som skett i namn av att utrota narkotikaproblemen i Filippinerna. Sedan den nye presidenten tillträdde sin post den första juli har nästan 2 500 människor utomrättsligt avrättats av polis och av självutnämnda dödspatruller.

De båda presidenterna hade planerat att träffas vid ett sidomöte av ASEAN- ländernas toppmöte i Laos, där förutom de tio länderna inom ASEAN även USA, Kina, Australien, Indien och Nya Zeeland deltar.

Den stora frågan vid detta möte är den ökande spänningen i Sydkinesiska sjön efter det att Kina hävdat att nästan hela havsområdet tillhör Kina. Något som de övriga länderna i regionen helt motsätter sig. En linje även USA har och just Filippinerna är USA:s allierad i regionen. Därför skapar fnurran mellan de båda länder en viss oro bland övriga ASEAN- länder.

Relaterat

Mer om Filippinerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".