Freddy Gellberg, ordförande i judiska församlingen i Malmö. Foto: Natacha López/ Sveriges Radio
Freddy Gellberg, ordförande i judiska församlingen i Malmö. Foto: Natacha López/ Sveriges Radio.

Skolor satsar på att informera om antisemitism

"Chanserna ganska stora att du blir angripen"
1:13 min

Från och med i höst inleds en satsning mot antisemitism på Malmö skolor. Det är judiska församlingen i Malmö som tagit initiativ till satsningen. 

Satsningen består av bland annat filmklipp med intervjuer med personer som utsatts för antisemitism.

– Jag har blivit kallad för jävla jude. Jag har sett hakkors och Davidsstjärnor med kryss över många gånger, säger Adam Smolak i en av de filmer som tagits fram som skolmaterial som drygt 7 000 skolelever i Malmö kommer få se under det kommande året.

Materialet omfattar också intervjuer med personer som utsatts för antisemitism i andra tider, såsom överlevare från förintelsen.

Det är judiska församlingen i Malmö som har tagit initiativ till satsningen som riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet.

– Om vi kan få ungdomar att förstå situationen så har de med sig detta under sitt liv och kommer förhoppningsvis kunna förändra saker också, säger församlingens ordförande Freddy Gellberg.

Utifrån filmklippen och annat diskussionsmaterial ska Malmös elever få diskutera antisemitism men också fördomar och rasism som riktas mot andra grupper.

– Detta är inte bara ett antisemitiskt problem, det är ett rasistiskt problem och jag tror att man många gånger kan göra jämförelser med andra minoriteter.

Och faller projektet väl ut så kan det bli aktuellt att arbeta med det i andra städer också.

– Det är jag övertygad om att det behövs, säger Freddy Gellberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".