Stefan Claesson, barn- och utbildningschef, Sävsjö.
Stefan Claesson, barn- och utbildningschef, Sävsjö. Foto: Alexandra Svedberg, SR

Små kommuner brottas med kortsiktig planering

Runt var fjärde elev är nyanländ
1:48 min

Små kommuner med många och stora asylboenden har i många fall fått ta emot en hög andel nyanlända i förhållande till sin folkmängd. Det ställer stora krav på skolverksamheten eftersom alla barn har rätt till skolgång, och många kommuner har idag svårt att planera verksamheten.

- Vår verksamhet är svårplanerad, utifrån vi vet inte vilka som bor här, vilka som flyttar och vilka som är på väg in, säger säger Stefan Claesson, barn- och utbildningschef i Sävsjö kommun.

På Hofgårdsskolan i Sävsjö är nu runt var fjärde elev nyanländ. Det var under förra året som dom allra flesta av kommunens totalt runt 500 asylsökande kom, och för den lilla kommunen betyder några elever till eller från ganska mycket.

- Nere i Stockayd startade ett asylboende för ett antal månader sedan. Där fanns många barn. Och vi skapade grupper, vi köpte material, vi anställde folk. De gick på Stockaryds skola dryga månaden, och över en natt var de borta och hade lämnat Stockaryd, berättar Stefan Claesson.  

Det som hände var att Migrationsverket drog in ett tillstånd för ett asylboende. Nu finns planer på ett nytt stort asylboende i kommunen, och flera små kommuner som exempelvis Överkalix, Lessebo och Borgholm vittnar om att Migrationsverkets omflyttningar ställer höga krav på skolverksamheten.

- Vi saknar långsiktigheten. Det får bli akuta och snabba lösningar så långt vi kan, säger kommunalrådet i Sävsjö, kristdemokraten Stefan Gustafsson.

I februari skrev Stefan Gustafsson ett brev till migrationsminister Morgan Johansson där han framförde kritik mot den ojämna fördelningen av asylsökande över landet. Han fick inget svar, och trots att läget är lugnare idag är Stefan Gustafsson fortsatt kritisk.

- Framförallt när det gäller asylsökande, att man då bara för att det råkar finnas lokaler kan upphandla hundratals med platser i en kommun som redan gör ett stort och tufft arbete.
Relaterat

Mer om Utbildning & skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".