Magdalena Andersson och Sveriges Radios Tomas Ramberg
Foto: TT/Sveriges Radio

Tomas Ramberg kommenterar höstbudgeten: Stor men baktung

"Det stora miljardregnet ligger efter nästa val"
1:29 min

En historisk satsning, på miljön, sa statsminister Stefan Löfven. Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg förklarar hur stor budgetsatsningen verkligen är.

– Den är kanske stor, men också baktung. Det stora miljardregnet ligger ju efter nästa val och då vet vi inte ens om det är det här partierna som fortfarande styr över miljöpolitiken, säger Tomas Ramberg.

Enligt honom borde lejonparten av dagens satsningar förses med en stor brasklapp märkt med "om vi vinner valet". Han tror också att satsningen på miljön kommer att ses som tröst för Miljöpartiet.

– Det kommer väl taktiskt att hävdas att det här är bandage på Miljöpartiets blåsor och blessyrer från den senaste tiden.

Han tror dock inte att miljardsatsningen är särskilt kontroversiell inom partierna.

– Den verkar inte ha föregåtts av någon svettig dragkamp eller nattmangling i regeringskansliet och oppositionen kommer nog inte ödsla sitt krut på just de här frågorna, säger Tomas Ramberg.

Är det några skattehöjningar på gång i budgeten?

– Ja, regeringen gör som den har gjort tidigare, den karvar åt sig lite skattepengar genom att inte göra någonting så att säga: Genom att inte låta skiktgränserna följa med i löneutvecklingen. Då blir det bortåt 50 000 av de mer välbetalda löntagarna som får betala statlig skatt, eller som halkar över i värnskatt. Det börjar bli en tradition för den här regeringen att göra så – och det börjar också bli en tradition för oppositionen att som i dag protestera mot detta.

Relaterat

Mer om Budgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".