G8 inte längre rikast

När ledarna för de rikaste länderna i världen, G8, samlas i Skottland kan de få problem med sin legitimitet. De är nämligen inte de rikaste länderna i världen längre. Kanada och Ryssland platsar egentligen inte.

Statistik från Världsbanken visar att länder som Kina och Spanien tränger sig på. Kina hamnar på sjunde och Spanien på åttonde plats i rankingen över de rikaste länderna i världen. Och Kanada kommer först på nionde, alltså utanför gruppen av de åtta rikaste länderna, G8.

G8 är en informell sammanslutning. Det var 1975 som Frankrikes dåvarande president Giscard d’Estaing till att börja med att samlade de fem största industrinationerna, USA, Japan, Tyskland och Storbritannien, för informella överläggningar om avgörande frågor i världen.

Ganska raskt utökades gruppen med Italien och Kanada och det blev sju länder, och man talade då om att det var de sju största industrialiserade demokratierna i världen. När Sovjetunionen föll fick också Ryssland komma med, och det blev G8, the Group of the Eight.

Men att världsekonomin förändras snabbt visar nu att Kina alltså skulle kunna ta sig in i gruppen, om man utgår från bruttonationalprodukten från ifjol. Sämre ställt är det med demokratin där.

Spanien uppfyller båda kriterierna, och Indien nafsar också Kanada i hälarna som en rik och demokratisk nation. Både Kina och Indien är inbjudna till Skottland i veckan när G8-länderna träffas, men då bara som gäster, och det finns inget som tyder på att de kommer att bli medlemmar i G8.

Annika Östman, New York
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista