Inga skattehöjningar i Sveriges kommuner

Efter år av skattehöjningar bryts trenden och kommunerna ser nu ut att behålla skatterna på samma nivå eller i vissa fall till och med sänka dem nästa år.  Det visar Ekots genomgång av kommunernas skatteplaner för nästa år.

Ann-Marie Sjöstrand och Tine Larsson bor i Mellerud där skatten ska sänkas med 20 öre nästa år.

– Det är väl bra. Jag är inte så insatt, men det är nog bra för många.

De flesta får inte förändrad skatt
För de flesta svenskar blir det ingen förändrad kommunalskatt nästa år.

Det visar Ekots undersökning där samtliga Sveriges 290 kommuner svarade på hur de planerar att ändra skatten. Nästan alla svarar att de lämnar den oförändrad.

De 18 kommuner som ändrar skattesatsen handlar det med ett undantag om sänkningar. Det är ett trendbrott efter flera år av då skatten höjts i många kommuner.

Mellerud får lägre skatt
Mellerud är en kommun där invånarna efter fem år av skattehöjning nu får betala mindre skatt från årsskiftet.

- Ingen kommunpolitiker, vilket parti man än kommer ifrån är tillfreds med hög skatt. Vi ligger i topp när det gäller skatt. Det är mer positivt att få en ekonomi där man har råd att sänka den, säger Robert Svensson, centerpartistiskt kommunalråd i Mellerud.

Gotland undantag
Men det finns alltså ett undantag. Gotland kommer att höja skatten. Jan Lundgren är socialdemokratiskt kommunalråd på Gotland och förklarade tidigare för Sveriges Radio Gotland vad skattehöjningen ska gå till.

– Det är vård, omsorg och utbyggnad av kollektivtrafiken på landbygden, säger Jan Lundgren.

Skattehöjningen väckte blandade känslor bland kommuninvånarna.

– Om pengarna går till den biten är det okej. Men man höjer skatten ofta med det argumentet, det kan bli lite påfrestande i längden, säger Markus Steffenburg, Gotland.

Skillnad på sex kronor
Ännu har inte alla kommuner spikat nästa års skatt, men det ser ut att bli skillnader på ungefär sex kronor per intjänad hundralapp i kommunalskatt, beroende på var i Sverige man bor.

Högst kommunalskatt får glesbyggdskommunerna. Dals-Ed i Dalsland toppar skatteligan även nästa år med nästan 24 kronor i kommunalskatt.

Lägst skatt får några av kommunerna i Stockholms län och i Skåne. Solna utanför Stockholm får även nästa år allra lägst kommunalskatt i landet med 17 kronor och 58 öre. Det är även en Stockholmskommun som sänker skatten mest nästa år, Danderyd som sänker med 57 öre.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista