Korruptionshärva skakar Thailand

Den thailändska regeringen skakas för närvarande av en korruptionsskandal som kan tvinga den hittills så populäre premiärministern Thaksin Shinawatra till en regeringsombildning.

Så sent som i februari omvaldes premiärminister Thaksin Shinawatra och hans parti Thai Rak Thai med mycket bred marginal, bland annat på sina löften om ett öppet och ärligt ledarskap. Men bara en kort tid efter valet började korruptionsrykten ta fart, som nu kan leda till transportministerns fall.

Det började med att ett amerikanskt teknikföretag berättade om hur det tvingats betala mutor i bland annat Thailand. Företaget ska leverera avancerad bombsökarutrustning till den nya storflygplatsen som håller på att byggas utanför Bangkok.

När thailändska mellanhänder var klara med kontraktet för utrustningen, hade priset blivit 70 procent högre än vad den amerikanska firman begärt.

Oklart var pengarna hamnat
Slutpriset är nu drygt 62 miljoner dollar. Mer än hälften av pengarna har för länge sen betalats ut i förskott, men när transportminister Suriya frågades ut av oppositionen i det thailändska parlamentet i veckan, kunde han inte redogöra för var pengarna tagit vägen.

Enligt oppositionen har åtminstone en del av förskottet gått till regeringspartiet Thai Rak Thai, och rentav utgjort delbetalning för dess valkampanj i vintras.

Den svarslöse transportministern, högste ansvarig för det redan starkt försenade flygplatsbygget, klarade visserligen en förtroendeomröstning i parlamentet den gångna veckan, men frågan är hur länge han kan stanna på ministerposten.

Vill se transportministern avgå
En opinionsundersökning som företogs i Bangkok i samband med omröstningen i parlamentet, visade att en klar majoritet av befolkningen anser att transportminister Suriya bör få sparken.

En politisk analytiker i Bangkok sade att premiärminister Thaksin Shinawatra nu står inför valet att antingen ställa sig på folkets sida, eller sin ministers.

Premiärministern återvände i helgen från ett besök i Kina. Nu spekulerar Bangkoktidningarna i att en av hans första åtgärder blir att ombilda regeringen, och omplacera transportminister Suriya, i ett försök att återvinna förlorat förtroende.

Olle Hägg, Bangkok
olle.hagg@sr.se