Bildmontage av Kofi Annan och demonstranter som mötte honom vid ankomsten till Burma.
Foto: Romeo Gacad/AFP/TT.

Kofi Annan besökte Burma: Ska förbättra för rohingyas

FN-profilen möttes av burop
1:49 min

Det görs små framsteg i processen att förbättra situationen för folkgruppen rohingyas i Burma. Den före detta FN-generalsekreteraren Kofi Annan sa vid ett besök i Burma att det kommer att sättas upp ett kontor i delstatshuvudstaden Sittwe  för ändamålet.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi har många gånger kritiserats för att inte ha uttalat sig eller gjort något när det gäller hur den statslösa folkgruppen rohingyas behandlats i landet. Men i våras initierade hon en kommission med förre generalsekreteraren i FN Kofi Annan i spetsen för att försöka hitta en lösning på problemen.

Men när Annan igår kom till delstaten Rakhine möttes han av burop. Flera hundra människor hade samlats med burop och plakat som talade om att Kofi Annan och delegationen inte var välkomna.

I Burma finns en dryg miljon människor som tillhör gruppen statslösa muslimska rohingyas. De flesta har i många generationer bott i landet men anses ändå vara illegala invandrare från Bangladesh.

För fyra år sedan bröt det ut mycket våldsamma oroligheter i delstaten och hundratusentals rohingyas fördrevs från sina hem och över hundra dödades. Sedan dess bor många i eländiga flyktingläger utan chans till egen försörjning.

När Aung San Suu Kyi i våras blev landets ledare blev pressen på henne att våga ta i frågan mycket stark, men lika hård – om inte hårdare – var pressen från landets extremistbuddhister att inte ens nämna ordet rohingyas och aldrig låta dem bli burmesiska medborgare. I sitt anförande till Kofi Annan sa Suu Kyi att Burma måste gå tillbaka i historien och se varför problemen uppstått.

– Vi måste försöka få fram varför vi i en delstat har två grupper som står mot varandra, sa Suu Kyi.

Kofi Annan ville förmedla samma bild.

– Vi är här för att hjälpa till och se vad som behövs för att bygga en bättre framtid för alla, sa Kofi Annan som nu sätter upp ett kontor i delstatshuvudstaden Sittwe.

Kommissionen hoppas att man inom ett år ska lyckas med sitt uppdrag.

Relaterat

Mer om Myanmar (Burma)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".