På en sjukhusbrits sitter en pojke i 10-årsåldern i kalsonger och andas i en syrgasmask.
På en sjukhusbrits sitter en pojke i 10-årsåldern i kalsonger och andas i en syrgasmask. Foto: Taher Mohammed/TT.

Assad förnekar användning av kemiska vapen

Men uppgifterna är obekräftade
1:48 min

I Syrien ska en attack med klorgas skett mot ett bostadsområde med många civila i östra Aleppo. Attacker med kemiska vapen har tidigare förnekats av Assad-sidan. Men FN kom nyligen fram till att Damaskus använt klorgas i kriget.

På en sjukhusbrits sitter en pojke i 10-årsåldern i kalsonger och andas i en syrgasmask. Utanför sjukhuset kommer fler drabbade i bilar. En ung man och en pojke tvättas av med en vattenslang och en röst säger: "Han luktar klor, allting luktar klor".

Det här ska ha skett i ett område av östra Aleppo som heter Sukari.

Olika hjälparbetare, aktivister och vårdpersonal säger till flera nyhetsbyråer att mellan 70 och 80 människor ska ha behövt vård på grund av svåra andningsbesvär.

Men uppgifterna är obekräftade. Att verifiera att det var en attack med kemiska vapen kan ta tid. 

Från Damaskus har man hela tiden förnekat användningen av kemiska vapen under kriget i Syrien.

I FN lämnades nyligen en rapport till säkerhetsrådet. Där stod det att två attacker med klorgas gjorts av det syriska flygvapnet, det var 2014 och 2015.

I tre andra fall fortsätter FN-panelen sina undersökningar. I ytterligare tre andra fall fanns för lite information för att dra några slutsatser.

Det tillkommer hela tiden fler fall som ska undersökas. FN-panelen sa igår att de hade trovärdiga uppgifter om en attack i Aleppo i april.

– Vi undersöker nu också nya anklagelser om användningen av kemiska vapen, speciellt vad gäller en incident i augusti, säger Vitit Muntarbhorn, en av medlemmarna i FN-panelen som undersöker användningen av kemiska vapen i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".