28 miljoner barn har flytt sina hem undan krig och konflikt
28 miljoner barn har flytt sina hem undan krig och konflikt. Foto: Gregorio Borgia/TT.

Barn på flykt har fördubblats de senaste tio åren

Allt fler barn som reser ensamma
1:41 min

28 miljoner barn beräknas ha flytt från sina hem undan krig och konflikt, visar en ny rapport från UNICEF. 

Véronique Lönnerblad är generalsekreterare på UNICEF Sverige.

– Vi ser att antalet krig och konflikter har ökat markant, och det är det som är orsaken.

Barn utgör en oproportionerligt stor del av av alla som söker skydd utanför sina hemländer, det visar en ny rapport från UNICEF. 28 miljoner barn har flytt sina hem undan krig och konflikt, och ytterligare 20 miljoner barn har lämnat sina hem på grund av extrem fattigdom eller flykt undan gängvåld.

– Det är fruktansvärda siffror, det innebär att vi sviker barnen. Det är en oacceptabel utveckling, att antalet barn på flykt har fördubblats. Aldrig någonsin har det varit lika många. Barn bär aldrig ansvaret för krig och konflikter men de är alltid de mest utsatta.

Rapporten visar också att det blir allt fler barn som reser ensamma. Det är mycket oroande eftersom ensamma barn är de som löper störst risk att utsättas för övergrepp, menar Véronique Lönnerblad på UNICEF.

– Barn som flyr för sina liv kan ofta vara traumatiserade eller bära med sig andra skador. De riskerar under färden dessutom att utsättas för nya faror. Det kan vara drunkning, undernäring, uttorkning, kidnappning och till och med mord. 

Turkiet är det land som troligen har det största antalet flyktingbarn i världen. Men i förhållande till befolkningsmängd är det Libanon som tagit emot flest, en av fem invånare i Libanon är en flykting.

Véronique Lönnerblad på UNICEF hoppas att rapporten blir en väckarklocka, både för politiker och allmänhet.

– Vi måste ta ett delat globalt ansvar. Det krävs en politisk vilja och en handlingskraft.Relaterat

Mer om Flykten till Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".