Kurdkritik mot ny terrorlista

Kurder i hela Europa är mycket kritiska mot att kurdiska PKK är en av de tio nya organisationer som satts upp på EU-ländernas egen terrorlista.
– Det är en eftergift åt Turkiet och en kniv i ryggen på kurderna att PKK satts upp på EU-ländernas egen terrorlista, säger Engin Sincer som är styrelseledamot i den internationella organisationen Kurdistans nationalkongress, som stått PKK nära. Han är särskilt besviken över att Sverige godkänt beslutet. Kurdiska kommentatorer påpekar också att PKK upplöstes vid kongressen för en månad sedan. I stället bildades organisationen KADEK. Så den organistaion som EU nu har listat finns egentligen inte, och efterföljaren KADEK har inte fått någon terrorstämpel, inte ännu i alla fall. Dessutom påpekar Engin Sincer från kurdistans national-kongress att PKK redan 1998 lade ner vapnen och officiellt övergav tanken på att med våld skapa en kurdisk stat, och efterföljaren KADEK fortsätter på samma väg, utan våld. Många kurder, både gamla anhängare och motståndare till det kontroversiella PKK, tycks ha svårt att förstå logiken i nattens terrdorstämpel. Men för Turkiet har det stort symbolvärde, tror Engin Sincer. Han tror att EU:s beslut kommer att innebära ökat förtryck av alla kurdiska organisationer i Turkiet, och öka risken för våld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".