Karolinska institutet.
Macchiarini-skandalen kan leda till att Karolinska Institutet förlorar en del av sitt goda rykte utomlands. Foto: Foto: TT

Skandalen kan skada KI:s anseende utomlands

Skandalen kan påverka framtida studenter
1:45 min

Macchiariniskandalen kan leda till att Karolinska Institutet förlorar en del av sitt goda rykte utomlands. 

Det säger Phil Baty på brittiska Times Higher Education som rankar världens universitet.

– Den här skandalen kommer skaka om Karolinska Institutets rykte och har sänt chockvågor runt om i världen och kommer så klart att skada Karolinska Institutet, säger Phil Baty som är redaktör på företaget Times Higher Education som sedan 2004 rankar världens mest framstående universitet och där Karolinska Institutet i den senaste rankingen hamnar på 28:e plats.

Phil Baty säger också att skandalen kan påverka framtida studenter som gärna söker information på nätet innan de bestämmer sig för vilket universitet de ska studera på och att de då kommer att se skandalrubriker och det här kommer bli en utmaning för Karolinska Institutet.

Nästa ranking av de bästa universiteten kommer den 21 september och baseras som tidigare på bland annat en undersökning bland 10 000 akademiker runt om i världen.

Undersökningen gjordes i våras och universitetens forskningsresultat baseras på en femårsperiod så Phil Baty gissar på att det inte kommer ske någon dramatisk förändring men att Karolinska Institutet på längre sikt står inför en stor utmaning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".