Sveriges småstäder fortsätter tappa ungdomar

2:03 min

Ungas flytt från mindre till större kommuner fortsätter i oförminskad styrka. 85 procent av landets kommuner förlorar unga invånare medan de större kommunerna vinner.

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping och har följt utvecklingen i flera år.

– Det här är ett mönster som upprepar sig år efter år efter år. Det är en ganska alarmerande siffra.

85 procent av landets alla kommuner fortsätter att tappa unga vuxna. Charlotta Mellander har under flera år via Statistiska Centralbyrån kollat hur personer mellan 18 och 25 flyttar och presenterar idag sina senaste siffror.

Mönstret är tydligt och oförändrat. Det är bara storstäderna och större kommuner, ofta med högskolor, som får fler unga vuxna. I runt hälften av landets kommuner har över trettio procent av alla som var 18 år för fem år sedan, flyttat idag.

Endast runt hälften av alla som flyttar kommer tillbaka senare i livet enligt Charlotta Mellander. 

– Det är egentligen först nu vi börjar se konsekvenserna på riktigt av det här. När platserna har blivit så pass små att det blir svårt att dra runt närbutiker, skolor och sjukvården. Då påverkas livskvaliteten drastiskt för alla de människor som tycker att det här är deras bästa plats och här vill de bo.

Från Vaggeryds kommun flyttar runt var tredje person inom några år efter gymnasiet.

Emelie Henriksen och Lisa Ihreborn står utanför gymnasieskolan. 

– Det tror jag beror på att man vill uppleva något annat än en liten kommun, då blir det lite större, typ Jönköping.

Nationalekonomen Charlotta Mellander tror att många samhällen är borta om 50 år och hon tror inte att utvecklingen går att stoppa. Ett sätt att bli kvar på kartan tror hon är att satsa på service för de som fortfarande vill bo kvar.

– Då kommer det vara de platserna som ser till att jobba stenhårt för att bibehålla livskvaliteten på olika sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista