Per E Samuelsson
Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelsson. Foto: Roger Viksträm/TT.

Assange kan utlämnas till USA

I kväll sänds SVT:s Uppdrag Granskning som tar upp fallet
1:21 min

Många blev nyfikna när Julian Assanges åklagare Marianne Ny bjöd in till presskonferens. Men hennes inledning gjorde klart att inget nytt skulle framkomma från åklagarsidan.

Samtidigt säger Assanges advokat att Assange kan utlämnas till USA om han kommer till Sverige.

– Jag vill betona att vi inte har några betydande nyheter att förmedla idag, började åklagare Marianne Ny presskonferensen.

Det har nu gått sex år sedan anklagelserna om våldtäkt riktades mot Julian Assange under hans Sverigebesök 2010. Eftersom han hade lämnat landet när anklagelserna kom har han inte kunnat gripas av svensk polis. Inte heller har förhör kunnat hållas.

I kväll sänds SVT:s Uppdrag Granskning som tar upp fallet. Det är ingen vågad gissning att spekulera i att programmet är anledningen till att åklagarsidan valde att ordna en presskonferens.

Julian Assanges advokat Per E Samuelsson säger till Ekot att det finns en tydlig risk för att Assange utlämnas till USA om han skulle komma till Sverige.

– Wikileaks är i USA misstänkta för medhjälp eller anstiftan till dataintrång. Det kan vara ett brott som svenska domstolar inte kan säga nej till enligt det avtal vi har med USA, säger han.

Det är bara politiska brott som kan sätta stopp för en utlämning.

Per E Samuelsson har svårt att säga hur stor sannolikheten är för en eventuell utlämning om Assange kommer till Sverige.

– Men en sak är säker, risken är större än noll. Ingen svensk domstol kan i förväg garantera hur en ansökan om utlämning till USA skulle sluta, säger han.

Assanges åklagare Marianne Ny har varit restriktiv med intervjuer och det har funnits många frågetecken om vad som hänt i utredningen. Samtidigt har Julian Assange hållit sig undan på Ecuadors ambassad.

En av sakerna som diskuterats under de senaste åren är varför inte åklagaren valt att hålla förhör via videotelefon.

Är det inte ett bättre alternativ att själva intervjua Assange på telefon i stället för att låta en åklagare från Ecuador hålla i förhöret?

– Vi är myndigheter och när vi håller förhör ägnar vi oss åt myndighetsutövning. Den begränsas av våra gränser. Det betyder att även ett telefonförhör kräver tillstånd från Storbritannien och från Ecuador. Naturligtvis skulle kvalitén i ett telefonförhör bli mycket sämre. Det är en av de metoder att hålla förhör som vi starkt avråder från, säger åklagare Marianne Ny.

Relaterat

Mer om Julian Assange

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".