Kometprojekt skriver rymdhistoria

Uppdaterad 12:30
På måndagsmorgonen skrevs rymdhistoria. För första gången någonsin sköts en av människor styrd projektil sig in i en komets innandöme.

Experimentet ska ge mer kunskap om vad en komet består av förutom bara is.

– Det var ju en väldig utmanande sak att manövrera in den här proben mot kometen och få allt att fungera. Det är en teknisk triumf. Och det är första gången man får ut material från en komets inre, säger Urban Frisk, astronom på Rymdbolaget i Solna.

Orsakade krater
Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen hann den projektil som avfyrats från Nasa-rymdsonden Deep Impact ikapp kometen Tempel 1, 130 miljoner kilometer från jorden. I en hastighet av 37 000 kilometer i timmen styrde projektilen rakt in i kometen och orsakade en stor krater.

Kometen, som är ungefär 6 km i diameter, upptäcktes först 1867 och passerar jorden vart femte år.

Den tros innehålla materia från solsystemets födelse för 4,6 miljarder år sedan. Is, gas och partiklar som den har hämtat upp från solsystemets kallaste och mest avlägsna trakter.

Krashen har filmats och fotograferats och nu kommer en rad analyser att göras av både kratern och det stoft- och gasmoln som bildats vid kraschen. Analysen av bilderna kommer att ta flera år

Även den svenska vädersatelliten Odin ska ta bilder, och svenska astronomer kommer med hjälp av de bilderna studera kometens vatteninnehåll.

Solsystemets uppkomst
Förhoppningen är att få klar bild av hur Tempel1-kometen är uppbyggd. På så sätt får man också ny kunskap om solsystemets uppkomst för över 4 miljarder år sedan.

Genom att lära sig mer om hur kometer är uppbyggda lär sig forskarna mer om den mer sciencefictionartade kunskapen om vad man ska göra för att hindra en kollision mellan en komet och jorden.

– Det kan eventuellt vara viktigt att i framtiden veta hur man hindrar en komet att krocka med jorden. Sannolikheten är minimal, men finns ändå, säger Urban Frisk astronom på Rymdbolaget i Solna.

Helena Edström
helena.edström@sr.se