Bild på Margot Wallström och genrebild från Sergels torg
Foto: Emil Langvad/Magnus Hjalmarson Neideman/TT. Montage: Sveriges Radio.

Svårt att få marockanska gatubarn att återvända

2:10 min

Utrikesminister Margot Wallström träffade idag sin marockanska motsvarighet och diskuterade samarbetet för att få marockanska gatubarn som lever i Sverige att återvända. Då kom beskedet att Marocko, efter 2,5 års frånvaro, tillsätter en ambassadör i Stockholm. 

Förhoppningen är att detta ska underlätta samarbetet och utrikesminister Margot Wallström hoppas det får en positiv effekt. 

– Det är ett jätteviktigt fall framåt för våra kontakter. Det innebär att vi kommer ha en person som vi kan samarbeta med i Stockholm gentemot Marocko. Det är viktigt, säger hon.

Sedan i maj finns en överenskommelse om att Marocko ska ta emot, men det verkar ändå gå trögt med att få de marockanska ungdomarna att återvända.

– Vi vill gärna se att den här arbetsgruppen börjar fungera, säger Margot Wallström som tog upp frågan med den marockanska utrikesministern på sitt besök i Marocko.

Elin Wernquist är generalsekreterare för den ideella föreningen Barnrättsbyrån och kommer i kontakt med många av ungdomarna från Marocko.

– Nej det kan man inte se överhuvudtaget. Vi har fortfarande inte sett något exempel på något barn som har återvänt till Marocko.

Wernquist har precis avslutat ett möte med en snart 18-årig pojke från Marocko som har har fått avslag på sin asylansökan och besked från Migrationsverket om att han inom två månader, då han fyller 18 år, inte längre kommer att ha rätt till tak över huvudet eller någon form av ekonomisk hjälp.

Detta är i enlighet med den lagändring som gäller asylsökande som fått avslag och som trädde i kraft 1 juni i år. De flesta tas inte emot av Marocko och i Sverige har de inte rätt till någon hjälp alls från den dagen de blir myndiga:

– Så från vårt perspektiv har ingenting hänt när det gäller återvändande. Men när det gäller det sociala skydd som Sverige erbjuder, har det blivit en drastisk försämring vilket gör att de här ungdomarna nu sparkas ut i utsatthet, kriminalitet och exploatering, säger Wernquis. 

Hittills i år har 225 marockanska ungdomar fått beslut om att de ska återvända. Av dem har de flesta försvunnit innan återvändandet har kunnat genomföras. 59 ungdomar har överlämnats till polisen för att skickas tillbaka med tvång. Hur många av dem som faktiskt har skickats tillbaka vet man inte på Migrationsverket.

Margot Wallström tog idag upp saken under sitt besök i Marocko

– Jag tyckte det var en väldigt konstruktiv ton som han tog emot budskapet så jag upplevde att vi fick en väldigt positiv signal tillbaka i det, säger hon om sitt möte med utrikesministern.

På Plattan, mitt i Stockholms city arbetar Kristian Fredén, operativt ansvarig för ensamkommandegruppen vid gränspolisen i Stockholm. Han tycker sig se en liten förändring i Marockos inställning till att ta emot sina medborgare.

– Det finns en tendens till att marockanska myndigheter är mer villiga nu än tidigare, säger han.

Men även Fredén ser samma utveckling som Elin Wernquist vittnar om - att allt fler hamnar på gatan med kriminalitet, övergrepp och utsatthet som följd. Krister Fredén hoppas att det arbete som Migrationsverket har påbörjat när det gäller återvändande ska ge konkret resultat.

– Där skulle jag önska att man fick på rull något slags återvändandeprogram som vi kunde berätta för dem, att det här finns. Du behöver inte leva kvar på gatan utan det här finns när du kommer hem, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista