En person går med en bok under armen samt en tom studiesal.
Foto: Anders Wiklund/TT

Utländska studenter stoppas av Migrationsverket

Kontrollerar om personer verkligen tänker studera här
1:41 min

Hundratals utländska studenter, som blivit antagna till svenska universitet och högskolor, är inte på plats i Sverige trots att terminen nu startat.

Anledningen är att Migrationsverket valt att granska fler studieansökningar än tidigare år, eftersom man misstänker att avsikten hos vissa inte är att studera utan enbart att söka sig till Sverige.

Tina Murray på KTH har fått i uppdrag av Sveriges Universitets- och högskoleförbund att sammanställa läget. Hon är bekymrad över att studenter nu kan tappa sin studieplats.

– Det här är ju människors framtid. Att få bättre levnadsvillkor och kunna skaffa sig en bättre utbildning, säger Tina Murray.

Totalt är det mellan 400 och 500 studenter som inte är på plats och som fortfarande väntar på besked om uppehållstillstånd. Förra veckan gick högskolan i Jönköping ut med att ungefär 200 utländska studenter fattades trots att terminen startat.

Anledningen, enligt Markus Filipsson på Migrationsverket, är att de har blivit mer uppmärksamma på att vissa av personerna som ansökt om studier i Sverige egentligen inte har ett studiesyfte.

– De indikationer vi kan se där avsikten att studera möjligtvis brister kan vara att sökaren anmält sig till flera fristående kurser som saknar inbördes sammanhang, att man inte kunnat förklara sina val och inte känt till något om utbildningen, eller att man har starkt bristande språkkunskap. 

– Vi har fått en större uppmärksamhet på ärenden där man misstänker att hen inte har avsikt att studera, säger Markus Filipsson på Migrationsverket.

Några av länderna som sticker ut är Indien, Pakistan, Bangladesh och Saudiarabien.

För att kunna kontrollera ansökningarna använder sig Migrationsverket av svenska ambassader som gör intervjuer på plats i de sökandes hemländer.

– Då skickar vi med ett antal frågor utifrån ärendet som vi sedan får tillbaka och använder som underlag för vårt beslut, säger Markus Filipsson på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".