Säkehetstema då Trump och Clinton frågades ut

2:41 min

De båda amerikanska presidentkandidaterna i USA, demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump frågades ut i går, på bästa sändningstid i TV.

Temat var deras planer för USA:s säkerhet och hur lämpade de är att bli överbefälhavare. Båda lovade att besegra terroriströrelsen IS.

Donald Trump har sagt att han vet mer än generalerna om IS och fick frågan om det är sant. 

”Generalerna har inte varit framgångsrika under Obamas och Clintons ledning”, svarade Donald Trump, som beskrev USA:s militära ledare som totalt misslyckade.

Donald Trump upprepade att han har en plan för hur IS ska besegras och att den är hemlig, men att om han vinner valet ska generalerna få 30 dagar på sig att presentera ett eget förslag som Trump ska utvärdera. Han la till att dagens generaler förmodligen skulle bytas ut mot andra:

Utfrågningen ägde rum på ett hangarfartyg med krigsveteraner och andra militärer i publiken. De båda presidentkandidaterna möttes inte, utan frågades ut var för sig.

Hillary Clinton sa att IS måste besegras och gjorde utfästelser om "mycket mer stöd till araber och kurder som strider mot ISIS."

”Men amerikanska soldater kommer aldrig att sättas in i kriget mot IS”, sa Clinton.

Ingen av kandidaterna presenterade några mer detaljerade planer på hur IS ska besegras, men sa att det är en av de viktigaste säkerhetspolitiska frågorna.

En del av utfrågningen handlade om kandidaternas kapacitet att vara överbefälhavare - för Clintons del om omdömeslös hantering av känslig epost under tiden som utrikesminister och för Trumps del om temperament och saker han sagt som inte stämmer eller upprör.

Utfrågningen gick snabbt och mängder av påståenden passerade utan följdfrågor. 

Hillary Clinton pekade på sin långa politiska erfarenhet och Donald Trump ansåg att sunt förnuft och hans erfarenhet som affärsman kvalificerade för uppdraget som president.

Donald Trump kallade den ryske presidenten Vladimir Putin en mycket stark ledare. Trump sa att om han blir president skulle han kunna skapa bättre relationer mellan USA och Ryssland och påverka Putin.

”Jag kommer att ha mycket goda relationer med Putin och det är möjligt att han kommer att ändra uppfattning i viktiga frågor”, sa Donald Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista