Foto: TT / Johan Nilsson
Foto: TT / Johan Nilsson

SAS i linje med förväntningarna

SAS: Positivt att vi klarar resultatet i väldigt tuff konkurrens
1:15 min

Justerat för flygstrejken i juni presterar flygbolaget SAS i enlighet med analytikernas förväntningar under tredje kvartalet.

Under augusti fortsatte bolagets passagerartrafik att öka.

Flygbolaget SAS redovisar en vinst före skatt på 1 036 miljoner kronor för räkenskapsårets tredje kvartal. Det kan jämföras med en vinst på 1 031 miljoner kronor motsvarande kvartal 2015.

Intäkterna landade på drygt 11 miljarder vilket är i linje med motsvarande period i fjol.

Aktieanalytikerna hade i snitt räknat med en vinst på 1 008 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning. För intäkterna låg förväntningarna på 11 031 miljoner kronor.

"Justerat för den strejk vi hade i Sverige i juni, är resultatet drygt 140 miljoner kronor bättre än samma period föregående år, vilket huvudsakligen beror på ökade intäkter till följd av att fler resenärer väljer SAS. Resultatet påverkas även positivt av lägre flygbränslekostnader, som till stor del motverkas av negativa valutaeffekter och högre tekniska underhållskostnader", skriver bolagets vd Rickard Gustafson i rapporten.

SAS passagerartrafik ökade med 12 procent i augusti, enligt ett pressmeddelande.

Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda planen är, var 81,2 procent. Det var en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med motsvarande månad i fjol.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".