En man bär ett barn efter ankomst till Greklands fastland.
Foto: AP

EU beslutar om största hjälpinsats någonsin

"Det här är den största humanitära insatsen som EU finansierar"
0:16 min

EU-kommissionen beslutade i dag om att ge närmare 3,3 miljarder kronor i katastrofbistånd till flyktingar i Turkiet.

De 3, 3 miljarder kronor som EU-kommissionen beslutat om att ge i katastrofbistånd är EU:s största hjälpinsats någonsin. 

– EU gör nu en ny stor satsning på att hjälpa flyktingar. 348 miljoner euro, det motsvarar ungefär 3,3 miljarder svenska kronor och det här är alltså den största humanitära insatsen som EU någonsin har gjort, säger Ekots EU-reporter Susanne Palme i Lunchekot.

Pengarna ska delas ut till en miljon flyktingar som är i behov av akut behov hjälp. Pengarna delas ut i form av en typ av kontantkort. Kortet är giltigt vid köp av mat och förnödenheter. 

Pengarna är en del av de av de pengar som EU tidigare utlovat Turkiet för att hjälpa flyktingar.

– Det vi har sett är att Turkiet den senaste tiden har klagat på EU och säger att EU inte har infriat sitt löfte, Turkiet har inte fått de pengar som EU hade utlovat. Jag tror att det här handlar om att EU nu vill förbättra relationen till Turkiet som ju har försämrats ganska mycket sedan kuppförsöket i Turkiet i somras, säger Susanne Palme och fortsätter.

– Så sent som för en vecka sedan gick Erdogan ut och kritiserade EU väldigt hårt, säger hon.

Susanne Palme tror att det är viktig för EU att flyktingavtalet med Turkiet ska bestå då detta har stoppat flyktingtrafiken till Grekland.

– Att det här kommer just nu beror säkert på att EU:s utrikeskommissionär Mogherini och kommissionär Hahn ska åka till Ankara i morgon och vill någonting med sig för att visa upp för den Turkiska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".