Allt fler väljer rörlig ränta

Trots att skillnaden i ränta mellan rörliga och bundna bolån är mindre än normalt väljer allt fler hushåll att ha rörlig ränta på sina lån. Enligt bolåneinstitutet SBAB:s statistik över nyutlåningen har andelen bolån med rölig ränta ökat till 60 procent.

– Det här tolkar vi som att hushållen har läst tidningar, hållit sig informerade och börjar mer och mer tro att det blir en sänkning från Riksbankens sida. Det är ett uttryck för korrekta förväntningar, för vi vet ju alla att det faktiskt kom en räntesänkning här i juni, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på SBAB.

Vad säger det här om framtiden, kan man vänta sig att de rörliga lånen bli ännu fler?

– Det skulle jag nästan tro.

Är inte det riskabelt?

– Ja, men de som tar lån med rörlig ränta gör ju en kreditkalkyl där man har lagt in en betydligt högre ränta än dagens.

Så du ser inga risker med det här?

– Det är klart att hushållens uppgång kan väl inte fortsätta i all oändlighet och så småningom så kommer en ränteökning från riksbanken, men dels så tror vi att den kanske kommer om först ett år, och för det andra så tror vi inte att vi kommer få se några stora räntehöjningar utan det kommer bli ganska modesta sådana, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på SBAB.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista