Ryska fångar skär sig i protest

I fängelset i Lgov, söder om Moskva i Kurskregionen, har ungefär 800 fångar skurit sig själva i protest mot förhållandena på fängelset. Bland annat används fångar som fotbollar om de vägrar samarbeta med fängelseledningen.

Aleksander Maljnen är en 23-årig fånge som nyligen släppts. Han drar upp skjortärmen på sin blåa jeansskjorta. Där finns tre nyligen läkta röda långa sår, sår som han gett sig själv för att få komma ut ur fängelset och tas in på sjukhus.

– Man orkar inte med allt våld från fängelsets ledning, säger han, jag gjorde det trots att jag bara hade tre dagar kvar på mitt tvååriga straff.

Mödrar protesterar
Utanför fängelset protesterar ryska mödrar. Valentina Weber, sjuksköterska från staden Kursk, är en av dem. Hennes son Aleksej, som sitter inne för stöld, har med ledningens goda minne använts som fotboll.

Valentina berättar att hennes son varje dag tvingas till det de kallar profylaktika, att fyra till sju människor använder fången som en boll.

– Förstår ni, de passar till och från varandra, som med en boll. Den bollen är en fånge som sitter på fängelset – det är min son, säger hon.

Tusen hungerstrejkar
Fångarna i Lgov vill se ledningen avsatt. På fängelset hungerstrejkar nu över tusen fångar.

Ryssland har idag ungefär 800 000 människor i fängelse, bara Kina och USA har fler, och flera organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter har kritiserat Ryssland för tillståndet på fängelserna.

Åklagare i Kursk-regionen har börjat undersöka vad som händer på fängelset. Valentina Weber säger att mödrarna kommer att fortsätta protestera, det viktigaste är att få ut sönerna  – nu.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se