Fotavtryck och övervakningskameror på butiker i området är delar av bevismaterialet.
1 av 2
Fotavtryck och övervakningskamerafoton från butiker i området är delar av bevismaterialet. Foto: Förundersökningsprotokollet
Borås tingsrätt
2 av 2
De sex männen åtalas i Borås tingsrätt. Foto: Joel Wendle

Sex unga män åtalas för 35 inbrott i skolor

Åklagare: Den sammantagna bevisbilden är stark
1:53 min

Genom att ta sig in på skolor under tidig kväll, innan skolornas larm aktiverats för natten, kunde inbrottsligan ostört stjäla datorer och surfplattor på 35 skolor runt om i södra Sverige.

Sex unga män mellan 17 och 27 år har idag åtalats för stölderna. Kammaråklagare Patrik Tilly i Borås menar att det handlar om systematisk och organiserad brottslighet.

– Vi har kunnat konstatera att mycket av stöldgodset, datorer och surfplattor, ganska kort tid efter respektive inbrott startats upp i andra länder, säger Patrik Tilly.

Vid de husrannsakningar som gjorts hos de åtalade har inte särskilt mycket stöldgods hittats, vilket enligt åklagare Patrik Tilly beror på att det har skickats utomlands kort efter att det stulits.

Utöver de sex åtalade misstänks också en sjunde person ingå i den här inbrottsligan, en 22-årig man som är anhållen i sin frånvaro.

Samtliga misstänkta är hemmahörande i Skåne, men det var tack vare att DNA från en av de misstänkta säkrades i skolor i Borås och Svenljunga som utsatts för inbrott, som polisen kunde börja nysta upp den omfattande stöldhärvan, berättar åklagare Patrik Tilly i Borås.

– Det leder oss till att vi kan sammankoppla våra inbrott med övriga södra Sveriges, och sedan börjar pusslet läggas.

Åtalet gäller alltså 35 inbrott och grova stölder i skolor i ett 20-tal kommuner i södra Sverige, samt i norska Trondheim, mellan januari och juni i år.

Men polisen misstänker att den här inbrottsligan ligger bakom betydlig fler av de många skolinbrott som drabbade kommuner i södra Sverige i vintras och våras.

Efter gripandena av de åtalade, som skedde i maj och juni, har polisen också sett en klar minskning av antalet skolinbrott.

Åklagarens bevisning utgörs bland annat av mastpositionering av mobiltelefoner, som visar hur de misstänkta rört sig, och av skoavtryck.

Det totala värdet på de stulna datorerna och surfplattorna uppskattas till 4,4 miljoner kronor. Dessutom har de drabbade skolorna utsatts för omfattande skadegörelse, som kostat kommunerna totalt över 2 miljoner kronor att återställa.

En av de misstänkta erkänner två stölder, i övrigt nekar samtliga åtalade till samtliga brott. Men åklagare Patrik Tilly är hoppfull.

– Jag tycker att den sammantagna bevisbilden i det här ärendet är stark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".