Gående framför valskylt i Gaza City.
Gående passerar valskylt i Gaza City. Foto: Mohammed Abed / AFP / TT

Palestinska val skjuts på framtiden

Var tänkt att hållas den 8 oktober
1:19 min

De palestinska lokalvalen som skulle hållits i oktober har skjutits upp.

Det som skulle bli de första palestinska valen på tio år där samtliga partier ställer upp, skjuts nu på framtiden efter ett beslut i den palestinska högsta domstolen.

Det går inte att hålla rättvisa lokalval under rådande omständigheter konstaterar högsta domstolen i Ramallah på Västbanken i ett utlåtande i dag.

Lokalvalen skulle hållas i Gaza och på Västbanken den 8 oktober men har kantats av konflikter, inte minst mellan rivaliserande Hamas som styr Gaza och presiden Mahmoud Abbas Fatah som kontrollerar Västbanken och de palestinska myndigheterna där. De har bland annat tvistat om val-kandidat listor.

I Gaza har domstolar underkänt de listor som Fatah lagt fram och Fatah har då anklagat Hamas för att styra domstolarna.

Men det är inte bara därför valet skjuts på framtiden. Högsta domstolen menar att det skulle vara omöjligt att genomföra valet i östra Jerusalem eftersom Israel annekterat området och eftersom valet måste kunna genomföras i samtliga Palestinska områden -skjuts det istället upp.

Hamas har protesterat mot Högsta domstolens beslut.

Senast ett val hölls i de palestinska områdena där både Fatah och Hamas deltog var 2006 och årets lokalval sågs som en viktig värdemätare i styrkeförhållandet mellan Hamas och Fatah och inte minst för president Abbas, som för var dag tycks bli allt mer impopulär bland palestinierna.

Många bedömare menar att om det vore parlamentsval i dag skulle det vara klar fördel för Hamas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".