Foto på området där linbanan går
1 av 2
Linbanan förbinder franska l'Aiguille du Midi med Helbronner och Mont-Blanc-massivet. Foto: Cartodb, Jacob Hederos / Sveriges Radio

Linbana sönder på 3 000 meters höjd i Alperna

Fjällräddare: Farligt att arbeta med helikopter vid linbanor
7:03 min

I franska Alperna pågår en omfattande räddningsaktion efter att 65 personer fastnad i en linbana på 3 000 meter höjd. 

En linbana gick under torsdagen sönder på 3 000 meters höjd i Chamonix, mellan två toppar i de mellaneuropeiska alperna, mitt i Mont-Blanc-massivet.

Banan är fem kilometer lång, och normalt tar överfarten omkring 35 minuter från den franska till den italienska sidan. 

Flera helikoptrar, från Frankrike och Italien, arbetade under kvällen med att evakuera de 110 personer som satt fast i ett trettiotal kabiner längs linbanan. 

Vid 21-tiden i går kväll avbröts räddningsarbetet då nattmörkret föll och arbetet blivit för farligt. Enligt en presskommuniké från det franska inrikesdepartementet hade då totalt 65 personer kunnat undsättas av de franska och italienska räddningsteamen. 

Enligt polisen i franska Chamonix har räddningstjänsten också hunnit få ner både personal och förnödenheter till kabinerna, med hjälp av helikopter, men de personer som fortfarande är kvar kommer alltså att få tillbringa natten däruppe. 

Väderförhållandena sades vara goda så det är inte någon akut fara för de strandsatta passagerarna, enligt borgmästaren i Chamonix, Eric Fournier.

Orsaken till stoppet är fortfarande oklar, men enligt källor i lokala och sociala medier bland andra France bleu ska linorna ha trasslat ihop sig på hög höjd. 

Tidigt på fredag morgon väntas räddningsarbetet återupptas.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".