Flyktingbarn.
Migrantbarn i flyktinglägret Idomeni i norra Grekland. Arkivbild. Foto: Amel Emric/TT.

Fortsatt hårda villkor för flyktingbarn i Europa

Över 5 000 flyktingbarn har försvunnit spårlöst från Italien
2:08 min

I dagarna har flera frivilligorganisationer publicerat rapporter om fortsatt hårda villkor för flyktingbarn. 

Första halvåret i år försvann 5 222 ensamkommande flyktingbarn spårlöst från Italien, skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport, som kom i går. Annorlunda uttryckt motsvarar det en skolklass med barn per dag, som har försvunnit.

De som är Italien lever under usla förhållanden, varnar Oxfam vidare. Ofta fastnar de under många veckor i mottagningscenter, som är tänkta som tillfälliga och därför utan utrustning och tillräcklig personal.

Barnen rör sig i samma kläder dag efter dag, de har inga chanser att kontakta sina familjer och blir ofta deprimerade, enligt biståndsorganisationen. Också människorättsorganisationen Human Rights Watch försöker att ge uppmärksamhet åt hur flyktingbarnen far illa.

– Det som slog mig var hur barnen bor i överfyllda celler med ohyra, smuts och sjukdomar, säger Rebecca Riddell har granskat förhållandena i Grekland. Vissa bor med vuxna fastän risken är stor för sexuella övergrepp och våld.

I Grekland sätts många av de ensamkommande flyktingbarnen i förvar. Enligt lag får de hållas där högst 25 dagar, men de är inlåsta betydligt längre perioder.

Människorättsorganisationen erkänner i sin rapport att Grekland står inför stora utmaningar med många flyktingar och migranter i landet, men det räcker inte som ursäkt utan barn på flykt undan våld och som är ensamma måste ges skydd.

FN:s barnfond Unicef rapporterade för någon dag sedan att hälften av världens flyktingar i dag utgörs av barn. De löper stor risk att inte få utbildning. Det gäller även dem som nu befinner sig i Europa.

Mer om Flykten till Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".