FOI-expert om Nordkoreas kärnvapensprängning

1:29 min

Den nordkoreanska kärnvapensprängningen sänder chockvågor över världen. 

Och effekterna kan bli långtgående, menar FOI:s säkerhetspolitiska analytiker Jerker Hellström.

– Det här kommer också leda till oro i Kina att USA:s allians med Sydkorea när det gäller missilförsvar kommer att fördjupas

– Man har bekräftat att det skett ett test. Varför man gör det är troligtvis att man vill visa för USA att man vill upp på agendan igen. Obama har just avslutat sin resa i Asien och det är nationaldag i Norkorea. Sedan måste man fortsätta test sitt kärnvapen för att kunna utveckla en laddning som man kan avfyra på en ballistisk robot, säger Jerker Hellström som är säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Enligt Jerker Hellström så utvecklar Nordkorea kärnvapen allt mer.

Men Nordkoreas nyhetsbyrå nu ut och berättar att landet lyckats skapa en såpass liten laddning att man kan montera den på en robot är det är oklart om uppgifterna stämmer, menar Jerker Hellström.

Nordkorea upplever att man är under hot.

Den nordkoreanska regimen ser hur det gått för exempelvis Irak och Libyen som saknat kärnvapen.

– Det finns en mängd skäl till att Nordkorea utvecklar kärnvapen, det är både av säkerhetsskäl och av diplomatiska och politiska skäl, säger Jerker Hellström.

Kärnvapentestet kommer leda till förhandlingar i FN:s säkerhetsråd, menar Jerker Hellström.

– Men det är väldigt tydligt att de sanktioner man enats om tidigare har lett till få om ens några resultat när det gäller Nordkoreas möjligheter att utveckla robotar och kärnvapen, säger Jerker Hellström.

– Det här kommer också leda till oro i Kina att USA:s allians med Sydkorea när det gäller missilförsvar kommer att fördjupas, säger Jerker Hellström.

Han tror inte att det här kommer leda till några samtal med Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista