Omkring 45 personer fastnade högt upp i luften i en kabinbana i närheten av den franska alporten Chamonix.
1 av 3
Omkring 45 personer fastnade högt upp i luften i en kabinbana i närheten av den franska alporten Chamonix. Foto: Luca Bruno / AP / TT
Linbanan vid Mont Blanc är i gång igen
2 av 3
Linbanan vid Mont Blanc är i gång igen Foto: AP Photo/Luca Bruno
Räddningshelkopter med linbana
3 av 3
Foto: Linbanan vid Mont Blanc är i gång igen

Linbanan i franska Alperna i gång igen

Evakuerades med hjälp av räddningshelikoptrar
1:05 min

Den kabinbana med turister i franska alperna som fastnade i går på över 3 000 meters höjd i bergskedjan Montblanc - fungerar nu igen.

Men det har varit många dramatiska timmar, särskilt för dem som tvingades tillbringa natten på hög höjd.

Räddningsarbetet fick avslutas under gårdagskvällen av säkerhetsskäl. 45 personer tvingades tillbringa natten i linbanan på över 3 400 meters höjd över havet.

När linbanan fastnade befann sig 110 personer i systemet mellan l'Aiguille du Midi på den franska sidan och Pointe Helbronner på den italienska sidan i Mont Blanc-massivet.

De som fanns närmast marken kunde i går tas ner med hjälp av räddningspersonal, men 48 personer evakuerades med hjälp av franska och italienska räddningshelikoptrar.

Hur linbanan kunde fastna är oklart. Troligen har kablarna kastats om av hårda vindar och den här gången lyckades inte personalen reda ut problemen.

Turisterna i linbanan hade dock vatten, energikex och filtar och en av turisterna som pratat med en fransk radiokanal säger att den sista timmen var den längsta, han slöt ögonen och försökte att tänka på annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".