Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT.

Wallström: Alliansfriheten ligger fast

Ekots Mats Eriksson om Natofrågan
2:43 min

Ett svenskt Natomedlemskap skulle bidra till att avskräcka Ryssland från en militär konflikt i Östersjön.

Men det kan leda till upprustning i regionen och löser inte försvarets brister, enligt utredningen som presenteras i dag.

Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt normalläge, konstaterar utredaren Krister Bringéus.

– Det råder ett antagonistiskt förhållande mellan Ryssland och Väst. Angreppet på Ukraina är här en milstolpe, säger han.

Ett isolerat ryskt angrepp på Sverige är sannolikt uteslutet men Sverige skulle dras med vid en konflikt i vårt närområde.

En viktig slutsats som utredaren ambassadör Krister Bringéus drar är att Västs "samlade konfliktavhållande förmåga", förmågan att avskräcka Ryssland från en konflikt i Östersjön, sannolikt skulle öka med Sverige i Nato.

Ett beslut om Nato-medlemskap är ett politiskt beslut och inte utredas fram, konstaterar utredaren. För och nackdelar ska inte ställas mot varandra.

– Ett svenskt medlemskap skulle sannolikt utlösa en politisk kris med Ryssland, säger Bringéus.

Han hänvisar till vad den ryske utrikesministern sagt om ökade ryska militära aktiviteter. Och konstaterar att den ryska reaktionen framför allt skulle vara ökade militära aktiviteter.

Samtidigt konstaterar han att den konfliktavhållande förmågan för svensk del skulle öka med ett Nato-medlemskap.

Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige alltid måste verka för avspänning för att konflikter inte ska uppstå.

– Vi bygger säkerhet tillsammans med andra, säger hon och nämner bland annat partnerskapet med Nato.

– Utredningen har inte haft till uppgift att utvärdera den militära alliansfriheten. Regeringen är tydlig med att den ligger fast, säger Wallström.

Det här är för viktigt för tvära kast, konstaterar Wallström och kritiserar de borgerliga partierna för detta.

Moderaternas Hans Wallmark säger att fördelarna för ett Natomedlemskap överväger i utredningen.

– Hoppas att regeringen nu inte på grund av ideologiska skygglappar lägger locket på, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist framhåller vikten av att höja den egna förmågan i kombinationen med samarbetet internationellt.

– Det är en naturlig fortsättning på svensk politik, och den svenska säkerhetspolitiska linjen ligger fast, säger Hultqvist.

Ett angrepp enbart på Sverige betraktas som "i praktiken uteslutet". Dessutom bedöms det vara osannolikt att Ryssland skulle våga angripa Natoländerna Estland, Lettland och Litauen.

Från regeringshåll anser man därför att utredningens beskrivning av hur Sverige skulle kunna bli indraget i en militär konflikt är onödigt skrämmande.

Utredaren Bringéus pekar även på att bara misstanken om att försvarsalliansen skulle vilja uppföra militära installationer på svensk mark vid ett svenskt Natomedlemskap kan leda till ökad rysk upprustning.

Han bedömer också att Natomedlemskap inte är en genväg för att lösa det svenska försvarets brister och understryker att den första försvarslinjen för varje Natoland är de nationella resurserna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger på Dagens Nyheters debattsida att alliansfriheten ligger fast. "Kombinationen av militär alliansfrihet, höjd nationell försvarsförmåga och fördjupade samarbeten är vårt sätt att hantera utmaningarna vi står inför utan att bidra till ökad spänning i vårt närområde", skriver de.

Den rödgröna regeringens linje är bland annat att fördjupa det samarbete som finns med Nato och USA utan att bli medlem i försvarsalliansen.

Enligt utredningen är ett tänkbart ytterligare steg att USA och Sverige ger varandra insyn i respektive lands operativa planering. En sådan samverkan utan att försvarsgarantier ges riskerar dock att exponera Sverige i en kris.

Den rödgröna regeringen vill även fördjupa det försvarspolitiska samarbetet med Finland. Det handlar bland annat om att låta varandra använda respektive lands flyg- och flottbaser.

Utredningen bedömer att potentialen kan vara betydande om intentionerna förverkligas. Det skulle kunna ge "en stärkt regional konfliktavhållande förmåga", står det.

I dag utgör S, MP, V och SD en riksdagsmajoritet mot ett svenskt Natomedlemskap. Några tecken på att S skulle kunna svänga i frågan de närmaste åren finns inte. I SD finns enskilda företrädare som är positiva till Nato.

Liberalernas Jan Björklund utesluter inte att en eventuell framtida Alliansregering, om den har majoritet i riksdagen, kan lämna in en Natoansökan utan Socialdemokraternas stöd.

– Om läget försämras i Östersjön så kan inte ett parti ha veto, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".