peter hultqvist, margot wallström, fredrik furtenbach
Foto: Fredrik Persson/Yvonne Åsell/Pablo Dalence, Sveriges Radio

Furtenbach: Ministrarna log stelt när utredningen om Nato presenterades

Allianspartierna var glada när utredningen om Nato presenterades i dag. Men ministrarna log stelare, och utredningen kan hamna i en byrålåda.

Det säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Här finns argument både för och emot Natomedlemskap, men allianspartierna är nöjdast i dag. Det var de som pressade fram utredningen från början, och utredningens slutsats att väst skulle få större möjligheter att avskräcka från angrepp vid ett svenskt medlemskap går deras väg. Och de vill förstås ha mer debatt om Nato generellt, eftersom de vill se ett svenskt medlemskap, säger Fredrik Furtenbach.

– Regeringen är inte lika förtjust. Den betonar att Sverige bygger säkerhet i samarbete även med andra organisationer, och tycker att utredningen ger för mycket fokus på tänkta scenarier där Ryssland anfaller ett land i Östersjön. Den vill hålla fast vid alliansfriheten eftersom den räknar med att den bidrar till avspänning.

Hur kommer utredningen påverka den svenska säkerhetspolitiken?

– Den sätter förstås fart på Natodebatten igen ett tag. Och ger argument till de som vill att Sverige ska bli medlem. Men jag tror inte att den kommer ha någon större effekt på Sveriges förhållande till Nato. Inget av de tre rödgröna partierna vill gå med, inte heller Sverigedemokraterna. Och i en så här viktig fråga om säkerhetspolitik är det svårt för alliansen att köra över Socialdemokraterna även om det skulle vara möjligt, till exempel om Sverigedemokraterna skulle svänga.

– Moderaternas inställning är också att det ska finnas en uppslutning för Natomedlemsskap bland väljarna. Det kan man inte säga att det gör i dag. Natoanhängarna är visserligen något fler än motståndarna, enligt den senaste mätningen från Göteborgs universitet. Men det är inget starkt stöd, och bland rödgröna väljare finns ett klart motstånd.

Hur ser opinionen ut i den här frågan?

– 38 procent tycker att det är ett bra förslag att gå med, 31 procent tycker att det är dåligt. Samtidigt tycker 60 hela procent att Sverige ska föra en alliansfri politik som syftar till neutralitet i krig. Det går inte ihop, man kan ju inte både vara alliansfri och med i Nato, så det är svårt att veta hur man ska tolka det.

– De flesta partier är i takt med sina väljare i den här frågan utom Sverigedemokraterna. Partiet säger nej till Natomedlemsskap men deras väljare är betydligt mer positiva. Det bidrar till att man kan undra om Sverigedemokraterna kommer att stå fast vid sitt nej.

Vad skulle då krävas för att Sverige skulle gå med i Nato?

– Troligen att opinionen svänger även bland rödgröna väljare, och att det skiftet påverkar Socialdemokraterna. Det skulle sannolikt ta lång tid, om inte något dramatiskt händer i vårt närområde.

Vad kommer hända med utredningen nu?

– Flera politiker från alliansen sade i dag att nu får den inte bara hamna i en byrålåda. Frågan är om det inte blir så i alla fall. Det är alliansen som vill ha så mycket debatt som möjligt om svenskt Natomedlemsskap, inte regeringen. Och utredningen ska inte skickas ut på remiss, något som varken utredaren själv eller alliansens försvarspolitiker visste om i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".